Evropski parlament odobrio novi standard za „zelene obveznice“

by Vesna Lapčić

Poslanici Evropskog parlamenta odobrili su novi dobrovoljni standard pod nazivom „Evropska zelena veza“ (EuGB), označavajući ga kao svetsku premijeru te vrste.

Sa 418 glasova za, 79 protiv i 72 uzdržana, uredba uspostavlja rigorozne, jedinstvene standarde za izdavaoce koji žele da koriste oznaku „evropske zelene obveznice” ili „EuGB” u marketingu obveznica. Ne samo da će standardi usmeravati kapital investitora ka održivim tehnologijama i preduzećima sa većom garancijom, već će takođe pružiti poverenje izdavaocima da su njihove obveznice prikladne za investitore koji žele da diverzifikuju zelene obveznice.

Transparentnost je i dalje najvažnija jer kompanije koje se odluče za standarde i EuGB oznaku moraju da obelodane značajne informacije u vezi sa korišćenjem prihoda od obveznice. Ove kompanije takođe imaju mandat da pokažu kako se ove investicije uklapaju u njihove ukupne zelene planove tranzicije.  Emitenti moraju da obezbede da je najmanje 85% sredstava obveznica namenjeno ekonomskim aktivnostima u skladu sa Uredbom o taksonomiji EU, dok preostalih 15% zahteva jasno objašnjenje ulaganja.

Od 2007. godine, tržište zelenih obveznica je svedočilo naglom usponu, a 2021. godine godišnja emisija zelenih obveznica premašila je prag od pola triliona dolara u početku — što je povećanje od 75% u odnosu na 2020. godinu.

Zelene obveznice trenutno simbolizuju približno 3-3,5% ukupne emisije obveznica.

Related Posts