Lista najprodavanijih muzičkih umetnika

by Vesna Lapčić

Možda nije iznenađujuće da je britanski rok bend The Beatles na vrhu liste najprodavanijih umetnika širom sveta, sa 183 miliona prodatih sertifikovanih primeraka.

Drugi je Gart Bruks sa više od 157 miliona prodatih kopija, a sledi ga Elvis Prisli sa 139 miliona kopija.

Četvrti su Led Zeppelin sa 122,2 miliona primeraka, a slede ih Eagles sa 120 miliona primeraka.

Svi umetnici koji su dospeli na listu dvadeset najboljih, koju je objavila Statista, međunarodno su poznati po svom doprinosu muzici i kreću se od britanske pop ikone Eltona Džona do američkih rok legendi poput Metalike.

Šta je zajedničko najprodavanijim umetnicima?

Svi umetnici koji se nalaze u prvih dvadeset rangiranih za prodaju širom sveta su ostavili svoj trag u muzici na svoj jedinstven način. Međutim, ono što je primetno je da su mnogi umetnici na listi stekli slavu i uspeh pre nekoliko decenija i bili dovoljno srećni da imaju trajan uticaj. Većina muzičara na listi rođeni su u Sjedinjenim Državama ili Ujedinjenom Kraljevstvu i započeli su svoju muzičku karijeru 1960-ih ili 1970-ih.

Muzika 1960-ih se često smatra revolucionarnom, sa politički nastrojenom muzikom poput Boba Dilana i Džoan Bejz koja je dostigla ogromnu popularnost, a psihodelični rok postao je jedno od muzičkih obeležja tog doba. Britanski psihodelični/progresivni rok bend Pink Floid, kao i rok grupe The Rolling Stones i Led Zeppelin, svi su formirani u Londonu 1960-ih, kao i The Beatles koji su svoju karijeru započeli u Liverpulu početkom decenije.

Ipak među prvih dvadeset su i Majkl Džekson, Maraja Keri, Madona, Vitni Hjuston i Eminem.

Koji umetnici su i danas aktivni?
Od 2022. godine, samo nekoliko umetnika koji čine listu i dalje je aktivno. Američki bend The Eagles redovno je gostovao tokom svoje duge karijere.

Nažalost, nekoliko najprodavanijih svetskih muzičara je sada preminulo, uključujući Elvisa Prislija, Vitni Hjuston i Majkla Džeksona. Određene grupe su i dalje muzički aktivne, ali malo njih je zadržalo svoju originalnu postavu. Australijski rokenrol bend AC/DC pretrpeo je višestruke promene sastava tokom godina, a najnovija je zamena pevača Brajana Džonsona pevačem Guns n’ Rosesa Ekslom Rouzom.

Celu listu pogledajte OVDE.

Related Posts