Dijeta i budžet – koliko je novca potrebno odvojiti za zdravo mršavljenje?

by Vesna Lapčić

Za dijetu se vezuju tri nesporne činjenice. 

Oni koji žele da smršaju i povrate lepši izgled obično je počinju “od narednog ponedeljka” ili sledećeg meseca. Ako su slabog karaktera ili stalno gladni već posle tri nedelje učiniće im se da “nije to za njih”, iako su sebi obećali da će do leta ući u garderobu dva broja manju.  

I konačno: osobe koje su stalno na dijeti o režimima za mršavljenje znaju sve. Tako će vam kao iz rukava istresti njihova imena – un dijeta, medicinska, hrono, proteinska, vma, kupus, dijeta osam sati, potom ona sa jajima, sa proteinima, ugljenim hidratima. 

Da li je svaki od pomenutih i još više nepomenutih načina ishrane zdrav, jer se o njima na društvenim mrežama mogu da pročitaju bajke? Možda je još značajnije odmah odgovoriti i na pitanje, da li bi neko ko želi da smrša trebalo da računa na veći trošak za hranu. 

Nedoumica dakle ima, pokušaćemo da vam pomognemo savetima da ih otklonite. To znači da se “uobročite”, da svoj jelovnik osmislite tako da jedete manje u razmaku od četiri sata, da doručak i ručak ispoštujete iako radite i da kada smršate kilograme ne vratite za nedelju-dve.

Razmislite o keto dijeti – odlični rezultati, a malo ulaganja

Oni koji tvrde da je zdrava hrana skupa u pravu su – ako bi to podrazumevalo da se u obližnjoj prodavnici kupe čia semenke, sušena aronija i brusnice, potom maslac od soje i najskuplji proteinski suplementi. Sve pomenuto ne garantuje da ćete se najesti i dugo biti siti. Ali ne mora da bude tako!

Keto dijeta ima mnoge benefite po zdravlje organizma, a podrazumeva konzumaciju izuzetno povoljnih namirnica, kao što su jaja, masno meso i povoljni izvori proteina. Pritom, ugljeni hidrati ovde su na minimumu, pa mnoge namirnice koje ste pre jeli – više ne morate da kupujete. 

Uostalom, sigurno ste i vi čuli Iskustvo prijatelja koji je za tri meseca bez mnogo muke smršao desetak kilograma uz keto dijetu. Ketogena dijeta je najpopularniji režim ishrane, a to nije postala bez razloga. 

Dobar glas daleko se čuje! 

Nije dovoljno da kažete da ćete se od sutra zdravo hraniti ili da ćete primeniti keto dijetu. Morali biste da napravite plan, najpre za sedam dana. Između ostalog i zbog nabavke neophodnih namirnica. 

Recepti na frižideru kao podsetnik za kuvanje

Tako ćete potpuno otkloniti mogućnost da kada ogladnite pojedete nešto što se u režim ishrane koji ste odabrali ne uklapa. Mada keto dijeta popularnost duguje upravo tome što se zahvaljujući njoj mršavi jedući slaninu, jaja i “masne” ribe poput skuše i lososa, što gurmani posebno cene.

Kada pravite spisak namirnica pre nabavke, bićete sigurni da ste sve kupili, mada ćete tako ćete ujedno kontrolisati troškove, ponekad i preduprediti poskupljenje u megamarketu. 

Obavezno zapišite i recepte po kojima ćete sve kupljeno pretvoriti u doručak, ručak i večeru. Ukoliko imate i užinu u svom jelovniku predvidite šta ćete pojesti i između obroka. Ispisane recepte možete magnetima da pričvrstite za frižider i sve će vam biti na dohvat ruke. 

Satnicu prilagodite svojim obavezama i potrebama, mada dijetetičari preporučuju da se doručkuje između osam i devet, ruča u periodu od 13 do 14 sati i večera najdalje do 19. Poželjno je da bar dva dana u nedelji, još bolje tri, priuštite neko vežbanje. Ako ništa drugo neka vam mobilni telefon “izbroji” deset hiljada koraka tokom obaveznog pešačenja dnevno.

Izgubljeni kilogrami su odličan motiv za nastavak dijete

Najvažnije je da se pridržavate prihvaćenog načina ishrane koji će vam pomoći da smršate, ali ne merite se često i nemojte da se udredsređujete isključivo na gubitak kilograma. 

Svako se opredeljuje za mršavljenje i prelazak na zdravu hranu iz svojih pobuda. Većina zbog zdravlja, neki da bi lepše izgledali i povratili kondiciju i dobru energiju. 

Ali, upućeni u ovu oblast vrlo često podsećaju da fizička promena i tanji stas motivišu na nastavak poduhvata i poboljšavaju mentalno zdravlje. Zadovoljan čovek je opušteniji. Lakše se bori sa stresom i svakodnevnim obavezama. Sve pomenuto samo jača motivaciju. 

I dok neki sada uživaju u slaninici i lososu, ili se odriču svega masnog i često poste, futuristi promišljaju kakva nas budućnoat čeka i šta će naši naslednici imati na trpezi. Ipak, materijalna strana naših života i dalje je tema koju pretresamo svi, trudeći se da nam plata potraje od prvog do prvog u mesecu. 

Prepolovljena porcija i šetnja za zdravo mršavljenje

Nema sumnje da je zdravo mršaviti, posebno ako to čini neko ko ima prekomernu težinu. Potvrdiće to horski svi koji su se oslobodili suvišnih kilograma, “popravili” holesterol i disciplinovali šećer u krvi. A onda uspeli da zadrže novi izgled. 

Ostanimo među brojkama. Ako se ne opredelite ni za jednu dijetu, sa 1.100 do 1.500 unetih kalorija dnevno, što se može preko kalorijskih kartica lako iskombinovati, za mesec dana sigurno ćete oslabiti više od pet kilograma, uz fizičku aktivnost, kao što je ona “šetnja od 10.000 koraka”. 

Doručak bi trebalo da vam bude najbogatiji obrok, ručak umeren a večera lagana, sa malo piletine ili tunjevine i puno salate, ako je moguće bez hleba ili jednim parčencetom. 

Narodski rečeno, odlučite li da zdravo mršavite trebalo bi da “probušite kašiku” ili prepolovite porciju, zaboravite na grickalice uz film ili utakmicu i popijete dnevno najmanje dve litre vode. Sokove cedite ili umutite od voća, izbegavajući gazirane. 

Presno povrće je spas kada ogladnite

Kada se podvuče crta i saberu troškovi za prepolovljeni jelovnik, koliki su troškovi zdravog mršavljenja? Sigurno ne veći nego što su bili ranije. Ako se vratimo na ovsene pahuljice, biljno mleko, pašetu od suncokreta, indisjki orah, onda je priča drugačija a račun mnogo veći. Dodamo li filete kvalitetne ribe umesto tunjevine iz konzerve, trošak raste. 

Evo “jeftinijih” ideja, imajte ih stalno na umu. Kada ogladnite ili tražite rešenje za užinu da li ste pomislili da oljuštite tri šargarepe, isečete ih na štapiće i pojedete. Krastavac, papriku ili paradajz takođe, kada im je sezona. Presan kupus je “zgodan” za grickanje uveče, čak i bez ulja i sirćeta. 

Da biste istrajali dok organizam prelazi na “režim preživljavanja” ne smete da gladujete, znači sirovo povrće je spas. Ne pravdajte se manjkom vremena i viškom obaveza da biste odustali i vratili se na salame, vruć hleb i burek. Da nahranite motivaciju umesto sebe: pogledajte svoju staru sliku kada ste bili punački i nezadovoljni. Takvi ne želite opet da budete. Ni mi vam to ne želimo. 

Autor: Sandra Stanojković

Foto: Pixabay.com

Related Posts