Digitalno zlato: Potrošnja putem kripto Visa kartica premašila milijardu dolara u prvoj polovini 2021.

by Vesna Lapčić

Vrednost kripto imovine koja se čuva u digitalnim novčanicama danas se procenjuje na stotine milijardi dolara, a za milione ljudi širom sveta, koji koriste kripto platforme, jedan od najjednostavnijih načina za trošenje kriptovaluta je putem Visa kartice.

Imajući u vidu da je više od milijardu američkih dolara potrošeno globalno na robu i usluge putem kripto Visa kreditnih kartica u prvih šest meseci ove godine, jasno je da kriptovalute ulaze u novu eru.

S obzirom na sve veće interesovanje potrošača za digitalnim valutama ali i biznisa da ponude proizvode sa takvom opcijom plaćanja, Visa nastoji da znatno olakša poslovanje matičnim kripto kompanijama.

Kako bi stvorila ekosistem koji omogućava korišćenje kriptovalute kao bilo koje druge valute, Visa sarađuje sa 50 kripto platformi, čime olakšava konverziju i potrošnju digitalnih valuta kod 70 miliona trgovaca širom sveta.

Ovi programi ne zahtevaju da biznisi, čak i oni najmanji, poput kafića ili prodavnica direktno prihvataju kriptovalute na blagajni. Sa jednostavnim „tap and go“ principom nema potrebe za upotrebom kriptografskih ključeva ili nabavkom specijalizovanih uređaja.

Povezivanje digitalne valute sa globalnom Visa mrežom ukazuje da bi kripto debitne i kreditne kartice mogle postati široko rasprostranjene u budućnosti.

Šta možete raditi sa kriptovalutama?

 Popularna svetska kripto menjačnica FTX, koja nastoji da kriptovalutu učini praktičnijom za potrošačku i poslovnu potrošnju, dodata je u Visa Fintech Fast Track program. Osim nje, Visa među kripto partnerima ima i poznate platforme Circle, BlockFi i Coinbase.

Šta to znači za potrošače i trgovce?

Na primer, ako želite da kupite bitkoin na berzi, kao što je FTX, jedan od najjednostavnijih načina za to je putem Visa kartice. Visa zapravo služi kao ,,rampa“ za unos sredstava u kripto razmenu.

Ukoliko vrednost vašeg bitkoina poraste, a vi želite da unovčite deo svoje investicije kako biste platili, recimo, novi frižider, uz FTX Visa karticu, možete jednostavno potrošiti svoj bitkoin, kod bilo kojeg od 70 miliona trgovaca širom sveta koji prihvataju Visa kartice.

Sve konverzije se dešavaju odmah, bilo da se transakcija odvija na licu mesta u prodavnici ili na mreži, plaćanje je jednostavno, kao i bilo kojom drugom Visa karticom. Dodatno, prodavnica u kojoj ste kupili novi frižider ne mora ništa da menja u pogledu načina na koji prihvata plaćanja. Plaćanje se odvija u željenoj valuti, baš kao i svaka druga Visa transakcija.

Visa, takođe, predviđa trend da kompanije koje „rade na daljinu” plaćaju svoje zaposlene u  stejblkoinima (digitalnoj valuti koja je podržana tradicionalnom valutom) poput USDC-a. Uloga kompanije Visa je da pomogne zaposlenima koji su na ovaj način plaćeni, da dobiju mogućnost šire upotrebe stejblkoina.

Kroz program kripto-linkovanih kartica, stejblkoin možete koristiti za kupovinu namirnica ili za plaćanje porodične večere u nekom restoranu, a da ne morate slati svoju zaradu na tradicionalni bankovni račun.

Kako se osvajaju kripto nagrade?

 Visa je omogućila mrežu za nekoliko kripto debitnih kartica, kao i za neke nove kreditne kartice koje služe za kripto nagrade. Potrošači žele da uvek imaju izbor, pa i kada su u pitanju lojalnost i nagrade.

Tako programi poput BlockFi Rewards, korisnicima Visa kreditnih kartica omogućavaju da potroše fiat valute i zarade kripto nagrade na sličan način, a druge kartice nude programe nagrađivanja za avionske karte ili rezervaciju hotela.

Povezujući kripto ekonomiju i jednostavnost korišćenja standardne Visa kartice, ovi programi imaju potencijal da pridobiju dugoročnu lojalnost kupaca i među kripto entuzijastima, ali i među novim korisnicima.

 

Related Posts