Home Novac Beogradski advokati prestaju sa radom 24.12. do ispunjenja zahteva

Beogradski advokati prestaju sa radom 24.12. do ispunjenja zahteva

by Vesna Lapčić

Skupština Advokatske komore Beograd (AKB) izglasala je danas odluku da beogradski advokati u petak, 24. decembra, stupe u obustavu rada do ispunjenja zahteva, rečeno je Tanjugu u toj komori, a preneo je Sputnjik.

Advokati traže povlačenje iz javne rasprave Nacrta zakona i izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti, otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. godine na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu.

Traže i da nadležni državni organi hitno donesu odluku o zamrzavanju poreskih obaveza u odnosu na advokate, a prema Uredbi o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti i to na nivou 2021. godine, a u odnosu na novoupisane advokate da poresko opterećenje bude na nivou 2018. godine (pre donošenja Uredbe), sve dok se ne postigne dogovor između predstavnika advokature i države.

Obustava se odnosi na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.
Na skupštini se glasalo za i protiv obustave rada advokata na teritoriji AKB, na inicijativu više od 600 advokata, nezadovoljnih stavom Vrhovnog kasacionog suda povodom bankarskih predmeta, preneo je Tanjug.

Foto: Pixabay.com

You may also like