Raiffeisen banka preuzela Credit Agricole u Srbiji

by Vesna Lapčić

Raiffeisen banka u Srbiji kupila je lokalni ogranak Credit Agricole banke, saopšteno je. Banka sa centralnom u Beču ujedno je postala i vlasnik lizing kompanije CA lizing Srbija. Za uspešno okončanje ove transakcije neophodna su odobrenja regulatora.

Raiffeisen banka je peta po veličini na srpskom bankarskom tržištu sa aktivom od 3,4 milijarde evra, dok Credit Agricole ima aktivu od 1,3 milijarde evra. Zajedno će imati sličnu veličinu aktive kao nedavno spojene Komercijalna i NLB banka na trećem mestu na tržištu.

“Uvereni smo da Credit Agricole banka i lizing na najbolji način upotpunjuju naše poslovanje u Srbiji, budući da negujemo iste vrednosti i poslovnu kulturu. Čvrsto verujem da bismo ovako osnaženi bili u prilici da još većem broju klijenata pružimo inovativne proizvode i dodatno unapredimo korisničko iskustvo”, izjavio je ovim povodom Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke u Srbiji.

“Srbija je veoma interesantno tržište za nas i nudi nam veliki potencijal rasta. Credit Agricole Srbija strateški savršeno odgovara našoj banci i lizing kompaniji u Srbiji i ta akvizicija bi podržala dodatnu mogućnost rasta na ovom tržištu”, istakao je Johan Štrobl, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen Bank International.

“ Credit Agricole Srbija ima bazu od oko 356.000 klijenata. Banka ima vodeću poziciju u finansiranju agrobiznisa (tržišni udeo preko 20 odsto), te time odlično dopunjava poslovni profil Rajfajzen banke. U drugom kvartalu 2021. godine, Credit Agricole Srbija imala je ukupnu aktivu od 1,3 milijarde evra, dok je ukupna aktiva Raiffeisen banke iznosila 3,4 milijarde evra. Ukoliko se ova transakcija uspešno okonča, plan je da se Credit Agricole pripoji Raiffeisen banci, a CA lizing Raiffeisen lizingu”, dodaje se u saopštenju.

Raiffeisen banka je članica Raiffeisen Bank Internationala (RBI), jedne od najvećih bankarskih grupacija u centralnoj i istočnoj Evropi. RBI je vodeća privredna i investiciona banka u Austriji.

Raiffeisen Bank International AG (RBI) deo je Raiffeisen bankarske grupacije (RBG), najveće i najjače bankarske grupacije u Austriji po osnovu ukupne aktive. RBG predstavlja otprilike četvrtinu austrijskog bankarskog tržišta. Sa svoje 434 autonomne lokalne Raiffeisen banke, RBG ima najgušću mrežu banaka u zemlji sa oko 1.500 poslovnica. RBG zapošljava oko 29.000 ljudi u Austriji.

 

Related Posts