Da li baš sve znate i zašto učim jer znam?

by Vesna Lapčić

Svesni ste da je neophodno svakodnevno učenje, kao što su potrebni san ili hrana. Naravno, nakon zdravlja i skladne porodice, posao je na trećem mestu po značaju.

Nije važno da li ste vlasnik biznisa ili zaposleni, važno je da punim srcem radite to što radite i stalno unapređujete svoje znanje. Čak i ako radite posao koji vam nije baš po meri, i tu blistajte. Ukoliko je posao koji trenutno radite samo prelazno rešenje, stepenica na putu do onog pravog vašeg posla iz snova, trudite se i dajte svoj maksimum. Što ste posvećeniji trenutnom poslu, brže ćete preći na sledeći – željeni nivo.

Zašto vam opet pišem o učenju i primeni istog, postoji opravdani razlog.

Znate i sami, čarobna formula za uspeh je = učenje + primena. Bez primene naučenog, znanje je skoro bezvredno.

Vidite, moja bliska rođaka, Jasmina Minka Stevanović, vlasnica je lanca apoteka u Požarevcu. Opstala je, ima pet apoteka i dvadesetak zaposlenih. I ovi rezultati mogu da se gledaju iz različitih uglova. Iz mog ugla ovo je uspeh za poštovanje. Njen uspeh možemo da merimo i poredimo samo sa sličnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a to znači, domaći kapital, žena vlasnik. Postoje, neke znam i lično. Ne možemo porediti poslovanje ovih malih bizinsa, koji su krenuli od nule, u kojem su najveći kapital bili entuzijazam i ljubav prema poslu, sa svetskim farmacetskim brendovima. Svetski farmaceutski brendovi kojih ima kod nas analiziraju se i porede sa sebi sličnima. Oni kreću sa timovima, kapitalom, razrađenom metodologijom i standardima. Ozbljan je poduhvat kada žena krene da sama razvija posao i uz to je farmaceut. Da je nju interesovao biznis, profit, porez, studirala bi ekonomiju, ne bi otišla na farmaciju. Možete zamisliti samo koliko je Minka i njoj sličnih preduzetnika uložila truda i energije da nauči prve pa sve redom korake u biznisu. Koliko je tu neprospavanih noći. Koliko je bilo nedoumica? Koliko pitanja: zašto, zbog čega, kako, gde, što?

Imajte na umu, da je mnogo teže voditi i ostvariti zaradu u apoteci nego u bilo kojoj drugoj uslužnj delatnosti. Za one koji nisu u toku, znajte da su marže na lekove, Zakonom ograničene, a na ono što nije lek, veliki igrači diktiraju cene.

Navešću vam, osnovne zajedničke karakteristike svih privrednika koji napreduju. Ovde ne mislim samo na vlasnike, već na timove. Vlasnici firmi bez svojih saradnika mogu vrlo malo. Sa dobrim timom, mogu mnogo. Da bi stvorili tim, ali i savladali sve prepreke na putu biznisa, prvo vlasnik, ali i zaposleni iz svojih misli, kao u APR brišu sledeće: “Ja ovo već znam”.

Upisuju u svoje svakodnevne misli i aktivnosti:

  • “Da sve znam bila/o bi na nekom drugom mestu a ne ovde gde jesam”
  • “Kako ovo da naučim, ko će mi objasniti, koga da pitam, na koji seminar prvo da idem…”

Sve se broji i meri

Sve se da izmeriti: promet, profit i kolko je koji zaposleni doprineo ostvarenju rezultata u celoj firmi. Ovog puta poenta je u primeni. U stvarnom merenju ostvarenih rezultata. Duboko verujem da vi to radite. Ili da ste počeli da radite.

Ako do sada nisam uspela kod vas da razvijem tu poslovnu naviku, onda stvarno nema smisla više da vam pišem. Znate vi, ali znam i ja, da svako angažovanje ima određeni cilj. Moj cilj je da vi koji čitate ove kolumne proširujete svoja znanja. Da rastete. Da se osećate sigurnije i bolje na poslu, a samim tim bićete opušteniji i zadovoljniji u slobodno vreme. Želim da vam dam vrednost. Da vam prenesem svaki put zrnce znanja. Znanje ne može da se prenese u tonama i da se usvoji u istoj količini. Ono se slaže malo po malo, kao zrna peska u satu. Naravno da želim da posle svakog pisma budete zadovoljniji i uspešniji.

Želim još jednom da čestitam svima nama koji smatramo da je učenje i primena naučenog sastavni deo života. Svi smo mi jedni drugima mentori i pomoćnici.

Related Posts