ISTRAŽIVANJE: U naredne tri godine posao planira da promeni 40% zaposlenih u Srbiji

by Vesna Lapčić

U naredne tri godine 40% zaposlenih planira da promeni posao, a u 2024. očekuje se rast zarada od 10% u Srbiji. Osnovni razlog zašto zaposleni menjaju kompaniju jeste viša zarada.

Čak 91% zaposlenih je spremno da se prijavi za psihološko savetovanje, a 28 odsto kompanija ima obezbeđen neki od wellbeing programa. Među benefitima koji su najrasprostranjeniji su mogućnost rada od kuće (30%), fleksibilno radno vreme (30%), dodatni slobodni dani van zakonskog minimuma (30%), plaćene dodatne edukacije i treninzi (26%), dobrovoljno zdravstveno osiguranje (25%), team building aktivnosti (24%), obezbeđen ručak na poslu (18%)…

Čak 73 odsto kompanija u proseku za beneficije na mesečnom nivou po zaposlenom izdvaja do 100 evra.  Najviše izdvajaju kompanije u farmaciji, IT-iju, građevini, uslugama, finansijama i bankarstvu.

Trećina zaposlenih u Srbiji ima mogućnost remote worka, a 25% to u nekoj meri i koristi. Hibridni oblik rada se pokazao najboljim jer obezbeđuje najviše zadovoljstvo zaposlenih. Zaposleni najviše i žele beneficije koje su u vezi sa fleksibilnim radnim vremenom, ali polovina njih visoko ceni i dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

Generacija Z u najvećoj meri radi od kuće, u poređenju sa svojim starijim kolegama. 

Generalno, zaposleni uglavnom nisu zadovoljni beneficijama koje kompanije u Srbiji obezbeđuju. Imajući to u vidu, kao i male procente zastupljenosti pojedinačnih beneficija, kompanije u Srbiji imaju mnogo prostora za unapređenje na ovom polju.

Kao što smo pisali kompanije potcenjuju izazove koje zaposleni imaju u vezi sa mentalnim zdravljem, kao i da u manjoj meri smatraju da remote rad ima pozitivan uticaj na produktivnost zaposlenih. 

ISTRAŽIVANJE: Čak 60% poslodavaca ne bi zaposlilo ljude koji su imali problem sa mentalnim zdravljem

Ovo su samo neki od podataka koje možete da pronađete u najvećem istraživanju o benefitima i wellbeing-u zaposlenih u Srbiji. Podaci koji su dobijeni su od neprocenjivog značaja za čitavu HR zajednicu i kompanije koje teže ka zadovoljstvu zaposlenih. 

U cilju istraživanja benefita koje poslodavci nude i osluškivanja potreba zaposlenih, kompanije Infostud, Osiguranik. Rezilient i Tim centar, po drugi put su sprovele najveće istraživanje beneficija i wellbeing podrške zaposlenih u Srbiji pod nazivom “Šta to radi zaposlene”.  

U periodu jun-jul 2023. godine, preko online platforme, ispitano je 407 kompanija (HR menadžera, vlasnika i top menadžera), kao i 2.465 zaposlenih iz preko 2.200 kompanija. U istraživanju su učestvovale kompanije sa 50, ali i sa 1000 zaposlenih. Starosna struktura zaposlenih, kao i struktura kompanija prema industrijama odgovaraju zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku. Dakle, podaci nisu dobijeni na selekcionisanom, prigodnom uzorku. 

Rezultati istraživanja predstavljeni su na Rezilient konferenciji “Promeni ploču” 15. septembra, a potpuno besplatno izveštaj možete skinuti sa ovog linka.

 

Related Posts