Cene nekretnina u Crnoj Gori

by Vesna Lapčić

Piše: Lara Vučetić

Ugnježdena duž Jadranskog mora, Crna Gora kao mesto za život sa svojim obimnim tržištem nekretnina, godinama unazad privlači sve veću pažnju kako domaćih tako i međunarodnih investitora. Zemlja, sa svojim zadivljujućim pejzažima, uz rastuću ekonomiju i bogatu kulturu, čini jedinstvenu destinaciju za ulaganje u nekretnine.

U nastavku ćemo istražiti cene nekretnina u Crnoj Gori, baveći se trenutnim trendovima, regionalnim varijacijama i budućim perspektivama. Pružićemo uvid u pejzaž nekretnina u Crnoj Gori, koji je neophodno da poznajete ukoliko se upuštate u investiranje, i kako bi što bolje razumeli kako se formiraju cene nekretnina u Crnoj Gori.

Pregled tržišta nekretnina u Crnoj Gori

Tržište nekretnina u Crnoj Gori prolazi kroz značajne promene i razvoj, što ga čini izuzetno zanimljivim za širok spektar investitora. U poslednjih nekoliko godina, ovo tržište je doživelo opipljiv rast, vođen prvenstveno turističkim bumom i sve većim interesovanjem stranih investitora. Uključenje Crne Gore u NATO i njen status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji dodatno su pojačali atraktivnost zemlje kao destinacije za investiranje u nekretnine.

Statistički podaci vlasnika agenicija za nekretnine pokazuju konstantan rast cena nekretnina, posebno u primorskim oblastima koje su turistički najprivlačnije. Na primer, prosečna cena po kvadratnom metru na crnogorskom primorju porasla je za otprilike 5% godišnje od 2018. godine, čime se demonstrira stabilnost i potencijal tržišta za ulaganje.

Ovaj rast je podstaknut ne samo prirodnim lepotama i geografskim položajem Crne Gore, već i razvojem infrastrukture, kao što su modernizacija saobraćajnica i poboljšanja u oblasti turističkih usluga.

Pored turizma, vladine politike imaju ulogu u oblikovanju tržišta nekretnina. Podsticajne mere za investitore, uključujući olakšice pri kupovini nekretnina i poreske pogodnosti, doprinose privlačenju stranog kapitala. Takođe, programi poput „Zlatne vize“, koji omogućavaju dobijanje državljanstva ili boravišne dozvole kroz investicije u nekretnine, dalje podstiču interesovanje međunarodne zajednice.

Međutim, pored pozitivnih aspekata, postoje i izazovi sa kojima se suočava tržište. Pristupačnost nekretnina za lokalno stanovništvo postaje sve veći problem, obzirom na to da rast cene nekretnina često nadmašuje rast prihoda domaćeg stanovništva. Takođe, postoji zabrinutost u pogledu održivosti tržišta, posebno u kontekstu globalnih ekonomskih trendova i mogućih geopolitičkih promena.

Uzimajući u obzir sve ove faktore, tržište nekretnina u Crnoj Gori ostaje dinamično, sa mnoštvom mogućnosti za različite vrste investitora. Predviđa se da će u skorijoj budućnosti tržište nastaviti sa rastom, iako možda ne tako brzim kao u prethodnim godinama, što pruža povoljnu klimu za one koji razmatraju ulaganje u ovaj segment.

Regionalne varijacije cena

Pejzaž nekretnina u Crnoj Gori znatno varira u različitim regionima. Primorska područja, posebno Boka Kotorska i Budva, spadaju među najskuplja, sa prosečnim cenama od oko 2.500 evra po kvadratnom metru, prema statističkim podacima agencija za nekretnine.

Nasuprot tome, severni i centralni regioni nude pristupačnije opcije, sa prosečnim cenama oko 1.000 evra po kvadratnom metru. Ove razlike su uglavnom zbog popularnosti primorskih područja među turistima i stranim investitorima, što podiže potražnju i cene.

Uticaj međunarodnih kupaca

Strana ulaganja bila su glavni pokretač crnogorskog tržišta nekretnina. Investitori su primarno privučeni prirodnom lepotom ove turističke destinacije, povoljnom klimom i potencijalom za prihod od iznajmljivanja. U 2022. godini, međunarodni kupci činili su oko 40% svih transakcija nekretnina u Crnoj Gori.

Vladine inicijative, kao što su programi za dobijanje državljanstva kroz ulaganje, dodatno su podstakle strana ulaganja, iako takođe izazivaju zabrinutost u pogledu održivosti tržišta i pristupačnosti za lokalno stanovništvo.

Budući trendovi i predviđanja

Stručnjaci predviđaju nastavak rasta cena nekretnina u Crnoj Gori, iako umerenijim tempom. Nastavak razvoja infrastrukture, kao što su autoput Bar-Boljare i Luka Bar, očekuje se da će poboljšati povezanost i povećati vrednost nekretnina.

Dodatno, potencijalni ulazak Crne Gore u EU mogao bi dodatno stabilizovati tržište i privući više evropskih investitora. Međutim, geopolitičke tenzije i globalne ekonomske promene mogu uticati na ove prognoze, naglašavajući dinamičnu prirodu tržišta.

Mogućnosti za ulaganje i rizici

Crna Gora nudi različite mogućnosti za ulaganje, od luksuznih primorskih nekretnina do pristupačnih nekretnina u unutrašnjosti. Posebno se ističe tržište iznajmljivanja za odmor, zbog rastućeg sektora turizma u zemlji.

Međutim, investitori bi trebali biti svesni rizika, uključujući tržišnu volatilnost i regulatorne promene. Temeljna procena i traženje lokalne stručnosti su ključni za uspešno savladavanje ovih izazova.

Pravna i finansijska razmatranja

Proces sticanja nekretnina u Crnoj Gori je relativno jednostavan, sa stranim kupcima koji uživaju ista prava kao i domaći. Međutim, bitno je razumeti pravni okvir, uključujući prava na imovinu i procedure transakcija. Dostupne su opcije finansiranja, sa nekoliko banaka koje nude hipotekarne kredite strancima. Investitori bi takođe trebali uzeti u obzir dodatne troškove, kao što su porezi na nekretnine, koji se obično kreću od 0,1% do 1% vrednosti nekretnine.

Tržište nekretnina u Crnoj Gori je privlačna mešavina mogućnosti i izazova. Dok tržište podstiču faktori kao što su rast turizma i strana ulaganja, ono se takođe suočava sa neizvesnostima vezanim za ekonomske i geopolitičke razvoje. Za investitore i kupce nekretnina, snalaženje na ovom tržištu zahteva uravnoteženo razumevanje njegove dinamike, temeljno istraživanje i promišljeno odlučivanje.

Dok se Crna Gora nastavlja razvijati, njeno tržište nekretnina ostaje obećavajuće područje za ulaganje.

Foto: Unsplash

Related Posts