Predstavljamo ODRŽIVE turističke destinacije

by Vesna Lapčić

Kostarika

Od planina preko prašuma do mora, Kostarika nudi obilje prirodnih destinacija za posetioce. Turistička kampanja ove zemlje zasnovana je na ekoturizmu – a ponudu je sažela u slogan „Pura Vida“ što znači „čist život“. Više od četvrtine ove zemlje predato je na upravljanje nacionalnim parkovima, a u njoj se  nalazi oko 17 odsto svetskih životinjskih vrsta. Trećinu električne energije Kostarika obezbeđuje iz hidroelektrana.

Butan

Jedina zemlja na svetu koja meri bruto nacionalnu sreću ujedno je i jedina zemlja sa neutralnom emisijom ugljenika na svetu. Zato pokušava da zadrži mali broj posetilaca iz straha da bi navala turista to pokvarila. Kraljevsko društvo za zaštitu prirode u zemlji obezbeđuje da se očuvaju glacijalne doline (doline koje imaju reljefne oblike glečera) koje su najveća turistička atrakcija. Finansiranje ovih napora potpomognuto je uspostavljanjem mreže ekoturističkih seoskih kuća.

VAŠ ODMOR SE BLIŽI? Sve što zaboravite možete kupiti na destinaciji, osim ovoga!

Škotska

Prva zemlja na svetu koja je potpisala inicijativu “Turizam objavljuje klimatsku vanrednu situaciju”, meru kojom se sektor turizma podstiče da smanji ugljenični otisak. Zaštita prirode je u ovoj zemlji prioritet. Da biste znali šta da posetite, pratite Nacionalnu šemu sertifikacije za zeleni turizam.

Ruanda

Prirodni svet je najveća turistička atrakcija Ruande – posebno planinske gorile. Zaštita njihovog staništa na severozapadu zemlje je prioritet vladinih napora za očuvanje Nacionalnog parka “Vulkani”. Turistička zajednica u Velikoj dolini Rift pomaže u podršci lokalnom stanovništvu i nastoji da transformiše bivše krivolovce u partnere za očuvanje prirode.

Slovenija

Uprkos tome što je jedan od manje posećenih delova Evrope, Slovenija je prebogata prirodnim lepotama: Julijski Alpi, Bohinjsko jezero, Bledsko jezero. Zemlja je iskoristila ove prednosti kreiranjem novih staza, boljih putokaza, pa su čak uradili i digitalizaciju mapa za planinare i skijaše.

Finska

Osamdeset odsto ove zemlje na severu Evrope je pošumljeno, a njen vazduh i voda su među najčistijim na svetu. Vlada je unapredila eko-turizam uspostavljanjem Programa održive Finske, koji turiste upućuje u severne šume Laponije, gde se polarno svetlo može videti kroz drveće.

Novi Zeland

Novi Zeland se oslanja na svoje prirodne lepote da bi ostvario prihode od turista. Geotermalni izvori energije relativno bez emisija čine više od petine ukupne energetske potrošnje nacije. Vlada je očuvanje zelenila i održivost postavila u prvi plan svoje politike još pre dve decenije.

Barbados

Ova ostrvska država – kao i sve ostrvske nacije – mora da se bori sa klimatskim promenama. Kao članica Karipske alijanse za održivi turizam, živi po principima održivosti, a turiste privlači specijalno organizovanim eko-turama, koje obuhvataju posete pećinama, prirodnim okeanskim bazenima, mestima gde dolaze ptice selice, i posetama staništa čuvenih zelenih majmuna.

Madagaskar

Nedavno je postala prva zemlja koja je iskusila glad izazvanu klimatskim promenama na jugu. Ovo ostrvo je četvrto najveće na svetu, poznato je po rezervatima sa šiljatim vrhovima od krečnjaka, a tamo živi pet odsto svetskih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih čak 80 odsto živi samo na Madagaskaru i nećete ih videti na drugom mestu.

San Dijego, Kalifornija

Sa svojim prelepim plažama i statusom zelenog pionira, nije iznenađenje što se jedna destinacija u Kaliforniji našla na ovoj listi. Grad ima klimatski akcioni plan i “Zero waste” plan sa ciljem realizacije do 2040. To bi praktično značilo da grad planira da ukine sve deponije te da se otpad u potpunosti reciklira, kompostuje ili ponovo upotrebi. Grad je takođe na korak od toga da bude snabdevan sa 100 odsto obnovljivom energijom.

Lara Vučetić

Related Posts