Nekoliko načina izrade sajta i njegovih funkcionalnosti

by Vesna Lapčić

Sajtovi su postali osnovno sredstvo komunikacije i interakcije sa ciljnom publikom, te stoga zahtevaju pažljivu izradu i planiranje. Izrada web stranica predstavlja ključni korak u digitalnom prisustvu bilo koje organizacije, ali i pojedinca.

U nastavku ćemo istražiti nekoliko osnovnih načina izrade web stranica i razmotriti različite funkcionalnosti koje se mogu implementirati kako bi se zadovoljile specifične potrebe i ciljevi.

Bez obzira da li ste početnik ili iskusni web dizajner, ovaj članak će vam pružiti uvid u različite pristupe izradi sajta i korisne smernice za postizanje željenih funkcionalnosti.

Izrada sajta putem CMS platformi

CMS (Content Management System) predstavlja popularan i pristupačan način izrade web stranica za različite korisnike, bez obzira na njihovo tehničko znanje ili iskustvo u web dizajnu i programiranju.

CMS platforme nude gotove okvire i alatke za upravljanje sadržajem na web sajtu, čineći proces izrade i održavanja web stranica znatno jednostavnijim. Iako zahteva manje vremena i iskustva, rad putem CMS platformi omogućava vam da dizajnirate šta god poželite, stoga i sama cena izrade sajta zavisi od funkcionalnosti, tehnologije i dizajna dobijenih ovim alatom.

Prednosti izrade sajta putem CMS platformi

 • Jednostavna upotreba: CMS platforme su često dizajnirane sa ciljem olakšavanja upotrebe, što omogućava čak i osobama bez tehničkog znanja da kreiraju i uređuju sadržaj na web sajtu. To se postiže intuitivnim korisničkim interfejsima i mogućnošću prevlačenja elemenata.
 • Brza implementacija: CMS platforme često dolaze sa već gotovim temama i dodacima (plugins) koji omogućavaju brzu implementaciju web stranice. Ovo je posebno korisno za manje projekte ili kada je potrebno brzo lansirati online prisustvo.
 • Skalabilnost: CMS-ovi omogućavaju lako proširivanje funkcionalnosti web stranice dodavanjem različitih dodataka ili modula. To znači da se sajt može prilagoditi rastućim potrebama tokom vremena.
 • Upravljanje sadržajem: CMS platforme omogućavaju efikasno upravljanje sadržajem, uključujući tekst, slike, video zapise i druge medije. Korisnici mogu lako dodavati, uređivati i brisati sadržaj sa sajta.
 • Bolja sigurnost: Većina CMS platformi redovno ažurira svoje softverske komponente radi održavanja sigurnosti. Ovo olakšava održavanje web sajta bez potrebe za dubokim tehničkim znanjem.

Naravno, CMS platforme nisu bez svojih nedostataka. Mogu imati ograničenja u vezi sa dizajnom, a pretrpavane dodacima mogu usporiti brzinu sajta. Takođe, veće i kompleksnije web stranice sa naprednim funkcionalnostima možda neće pronaći odgovarajuće rešenje u okviru CMS platformi.

Izbor između CMS-a i drugih metoda izrade web stranica zavisiće od specifičnih potreba projekta, tehničkog znanja tima i budžeta.

Prilagođena izrada web stranica (custom web development)

Prilagođena izrada web stranica predstavlja proces kreiranja web sajta od nule, specifično prilagođenog potrebama i zahtevima klijenta. Ovaj pristup se često koristi za projekte koji zahtevaju visok nivo personalizacije, složene funkcionalnosti ili jedinstveni dizajn. Evo nekoliko ključnih aspekata custom web developmenta:

Prednosti prilagođene izrade web stranica

 • Potpuna kontrola: Prilagođena izrada omogućava potpunu kontrolu nad svakim aspektom web sajta. Dizajn, funkcionalnosti i performanse se mogu tačno prilagoditi ciljevima projekta.
 • Jedinstven dizajn: Custom web development omogućava dizajniranje web stranice koja potpuno odražava identitet i brend klijenta. Nema ograničenja u vezi sa predefinisanim temama ili šablonima.
 • Složene funkcionalnosti: Za projekte koji zahtevaju napredne i specifične funkcionalnosti, custom development omogućava programiranje takvih rešenja od nule. Ovo može uključivati e-trgovinu, baze podataka, korisničke portale i drugo.
 • Optimizacija performansi: Mogućnost dubinske optimizacije performansi kako bi se postigla brza i efikasna korisnička iskustva.
 • Skalabilnost: Custom web sajtovi su obično skalabilni, što znači da se mogu prilagoditi rastućim potrebama i povećanju broja korisnika.

Nedostaci prilagođene izrade web stranica

 • Više vremena i resursa: Custom web development obično zahteva više vremena i resursa u poređenju sa korišćenjem gotovih CMS platformi ili website builder alatki.
 • Manjak gotovih rešenja: Za određene funkcionalnosti, kao što su e-trgovina ili upravljanje sadržajem, custom development može zahtevati više vremena za izradu u poređenju sa korišćenjem specijalizovanih platformi.

Prilagođena izrada web stranica je idealna opcija za organizacije ili pojedince koji žele potpunu kontrolu nad svojim online prisustvom i imaju specifične zahteve koje gotove platforme ne mogu zadovoljiti. Međutim, važno je pažljivo planirati i budžetirati ovakav projekat kako bi se obezbedila uspešna implementacija.

SEO optimizacija i analiza performansi web stranice

SEO (Search Engine Optimization) optimizacija i analiza performansi web stranice su ključni aspekti izrade i održavanja uspešnog online prisustva. Ova oblast se bavi optimizacijom web sajta kako bi se poboljšalo rangiranje na pretraživačima, kao i analizom kako bi se razumela efikasnost sajta i identifikovali potencijalni problemi. Evo nekoliko ključnih tačaka u vezi sa SEO optimizacijom i analizom performansi:

 • Povećanje vidljivosti: SEO optimizacija pomaže web sajtu da se bolje rangira na pretraživačima, što dovodi do veće vidljivosti među potencijalnim posetiocima.
 • Povećanje organskog saobraćaja: Bolje rangiranje na pretraživačima donosi veći broj organskih poseta, što može rezultirati većim brojem potencijalnih klijenata ili čitalaca.
 • Bolja korisnička iskustva: Analiza performansi pomaže u identifikaciji problema sa brzinom učitavanja, responzivnošću i drugim faktorima koji utiču na korisničko iskustvo.
 • Prilagođeni sadržaj: SEO analiza može razotkriti ključne termine i ključne reči koje korisnici traže, što omogućava prilagođavanje sadržaja kako bi se bolje odgovaralo tim zahtevima.

U zaključku, SEO optimizacija i analiza performansi su ključne komponente za uspešno online prisustvo. Ove aktivnosti omogućavaju bolju vidljivost, veći broj poseta i poboljšano korisničko iskustvo, što može rezultirati većim uspehom na internetu.

Izrada web stranica je proces koji zahteva pažljivo planiranje i odabir odgovarajuće strategije. Bez obzira na to da li se odlučite za CMS platformu ili prilagođenu izradu, ključno je kontinuirano praćenje i prilagođavanje kako biste postigli uspeh u digitalnom prostoru.

Uz pažljivu analizu potreba i ciljeva, svaka web stranica može postati moćan alat za komunikaciju, interakciju i ostvarivanje poslovnih uspeha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts