Britanska kraljevska porodica: firma vredna 28 milijardi dolara

by Vesna Lapčić

Procenjuje se da britanska kraljvska porodica doprinosi tamošnjoj ekonomiji sa 2,7 milijardi dolara godišnje. Istina ovo su podaci iz perioda pre pandemije. Kraljvska porodica najviše doprinosi ekonomiji kroz turizam, ali postoje i drugi sektori koji učestvuju u ovom iznosu, navodi se u tekstu Forbs-a.

Dejvid Haj, izvršni direktor Brand Finance, objašnjava da kraljvska porodica pojedinim firmama daje određena prava na korišćenje što njihov prihod može da uveća i 10 odsto. Haj smatra da doprinos kraljevske porodice britanskoj ekonomiji daleko premašuje njihove operativne troškove od 550 miliona dolara.

Uprkos utisku o glamuroznom životu, ne žele svi da budu deo ove porodice, navodi se u članku. To nije želela ni princeza Dajana, kao što sada ne žele ni njen mlađi sin Hari i njegova supruga Megan Markl.

Zanimljivo je da “Kruna” poseduje, ali ne može da proda, imovinu vrednu blizu 28 milijardi dolara u svim zemljama koje su pod britanskom krunom. Buckingham Palata vredi 4,9 milijardi dolara, Duchy of Cornwall – 1,3 milijarde dolara, Duchy of Lancaster 748 miliona dolara, Kesington Palace 630 miliona dolara i Crown Estate Scotland 592 miliona dolara. Forbes procenjuje da Kraljica Elizabeta poseduje dodatnu ličnu imovinu vrednu 500 miliona dolara.

Foto: Pixabay.com

 

Related Posts