Home BIZ Info Poreska uprava i za kašnjenje od jednog dana ukida reprogram

Poreska uprava i za kašnjenje od jednog dana ukida reprogram

by Vesna Lapčić

Privrednicima u Srbiji koji su zakasnili samo jedan dan ili su napravili neku grešku u nalogu za plaćanje odloženog poreza i doprinosa na minimalne plate zaposlenih koje je država uplatila 2020. godine, ukinuto je pravo na reprogram duga.

Vlasnica turističke agencije Karpe diem (Carpe Diem) u Beogradu Miroslava Ješić rekla je za Betu da je zakasnila da plati prvu ratu poreza i doprinosa na tri zarade koje je država isplatila za april, maj i jun prošle godine i prvu ratu duga od 105.000 dinara platila je 11. februara, umesto 10. februara, kada je bio rok za uplatu.

“Spadam u savesne privrednike koji redovno izmiruju obaveze prema državi, ali zbog porođaja kćerke, nisam stigla da prvu ratu platim 10. februara, već 11. februara”, rekla je Ješić.

Dodala je da je drugu ratu koja dospeva danas, 10. marta, uplatila 4. marta, ali je 5. marta dobila obaveštenje da je obustavljen reprogram.

Vlada Srbije je u aprilu 2020. godine donela program mera za pomoć preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima radi ublažavanja posledica pandemije i isplatila tri minimalne zarade za zaposlene za april, maj i jun od po 30.000 dinara. Uplatu poreza i doprinosa na te zarade, bez kamate, odložila je do februara ove godine sa obavezom da se plati na 24 mesečne rate sa početkom od 10. februara.

Drugim paketom pomoći u 2020. godini država je tim privrednicima pomogla sa isplatom po 60 odsto dve minimalne zarade za zaposlene i oprostila poreze i doprinose za jedan mesec.

Privrednici kojima je ukinut reprogram rekli su za Betu da su tako “kažnjeni” i u slučaju da je napravljena neka greška u nalogu za plaćanje ili poslati nalog elektronskom poštom “zbog zagušenja” nije u roku obrađen u banci, a to se konstatuje tek nakon isteklog roka.

Ranije je, kako kažu knjigovođe, uplata na vreme koja nije registrovana u banci u tom roku mogla da se dokaže kopijom dokumenta o uplati, a sada – kada se to čini elektronskom poštom to nije moguće.

Jedini način da se isključi rizik je, kako su ocenile knjigovođe, da se rata reprogramiranog duga plati nekoliko dana pre dospelog roka kako bi se ostavilo vreme za ispravljanje bilo koje greške.

U Uredbi o postupku i načinu odloženog plaćanja dugovanog poreza i doprinosa u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti kovid-19 navodi se da ako privredni subjekt koji, u periodu odlaganja plaćanja duga ne izmiri ratu u predviđenim rokovima, dospeva ceo dug bez posebnog sprovođenja poreskog postupka.

Gubitak prava na reprogram se, kako se navodi u toj uredbi, evidentira u poreskom računovodstvu.

Foto: Pixabay.com

You may also like