Andrej Jovanović: Država treba još više da se zaduži

by Vesna Lapčić

„Država nije prezadužena i moj savet je da treba iskoristiti trenutak negativnih kamatnih stopa, uzeti novac i plasirati ga u svojevrsni „Maršalov plan“. Dakle, ako se novac pravilno iskoristi država može da se dodatno zaduži. To upravo rade SAD i EU“, rekao je Andrej Jovanović, vlasnik kompanije Moji brendovi na CEO Samitu koji se održava u organizaciji InStore magazina i nedeljnika NIN.

Srbija, kako je objasnio, nikada neće moći jeftinije da se zaduži. „Pozdravljam nedavno zaduživanje od 1,2 milijardi evra po niskoj kamatnoj stopi. Kada bi Srbija mogla da zameni ceo dug po nižim stopama to bi bilo najbolje. Ako trenutno imamo jeftin novac zašto ga ne bismo koristili. Kamatne stope neće doveka biti negativne. Samo je vrlo važno da se sa tim novcem kreira dodatna vrednost“, istakao je Jovanović.

On je rekao da je Džo Bajden, novi američki predsednik, najavio da će trilione uložiti u zelenu energiju. „Pa, zašto se mi ne bismo zadužili i isto to uradili, stvarali višak struje za izvoz kroz obnovljive izvore energije. To je kreiranje dodatne vrednosti“, rekao je on i dodao da su manje zemlje poput Srbije visokokontrolisane jer ih prate MMF i Svetska banka.

„S druge strane, svetske sile rade šta hoće, štampaju novac, troše. Bojim se kako će se to završiti i da li će svet opet doživeti reset“, rekao je Jovanović.

Sada je, prema njegovim rečima, vreme i za investicije. „Sada treba preuzeti rizik za ulaganje. Novac je jeftin. Prilike postoje. Država treba da pomogne privatnom sektoru jer ovo vreme sa negativnim kamatnim stopama neće dugo potrajati“, zaključio je on.

Related Posts