Osigurane štete u Turskoj i do četiri milijarde dolara

by Vesna Lapčić

Dva uzastopna razorna zemljotresa koja su početkom februara pogodila Tursku i Siriju u regionu njihove zajedničke granice, kao i desetine naknadnih potresa, izazvali su osigurane gubitke koji mogu premašiti četiri milijarde dolara, procenjuje agencija za informacije o nekretninama CoreLogic.

Zemljotresi su uništili, pored stambenih jedinica, brojne komercijalne i industrijske objekte, takođe ometajući tokove nafte u regionu, uključujući operacije na naftnom terminalu Ceihan u Turskoj, uprkos tome što su naftovodi Kirkuk-Ceihan i Baku-Tbilisi-Ceihan ostali neoštećeni.

Većinu isplata osiguranja od zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju na kraju će snositi globalni reosiguravači, kaže Fitch Ratings.

Ogromna većina osiguranih šteta biće pokrivena reosiguranjem, ali će ustupljeni iznos verovatno biti beznačajan u kontekstu globalnog tržišta reosiguranja, bez implikacija na rejting reosiguravača. Pokrivenost će verovatno biti niska u najugroženijim delovima Turske i Sirije. Turski fond za osiguranje od katastrofa (TCIP) osnovan je nakon zemljotresa u Izmitu 1999. da bi pokrio štetu od zemljotresa na stambenim zgradama u urbanim područjima. Međutim, ne pokriva ljudske gubitke, potraživanja odgovornosti ili indirektne gubitke, kao što je prekid poslovanja.

Štaviše, osiguranje od zemljotresa je tehnički obavezno u Turskoj, ali se često ne primenjuje u praksi. Kao rezultat toga, mnoge stambene nekretnine nisu osigurane, posebno u mnogim pogođenim oblastima, gde niski prihodi domaćinstava ograničavaju dostupnost.

Lokalni i međunarodni komercijalni osiguravači koji obezbeđuju polise za imovinu i prekid poslovanja industrijskim klijentima u regionu suočiće se sa zahtevima jer su fabrike i infrastruktura, uključujući aerodrome i luke, ozbiljno oštećeni. Fitch pretpostavlja da su i ova pokrića u velikoj meri reosigurana. Ipak, oni isitiču da je rizik zemljotresa uglavnom pokriven u okolini Istanbula.

Foto: pixabay.com

Related Posts