AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali

by Vesna Lapčić

Primetan je optimizam u procenama za 2021. godinu kompanija članica AmCham-a zahvaljujući oporavku svetske privrede i fiskalnim i monetarnim podsticajima. Oporavak privrede Srbije podstakli su fiskalni i monetarni stimulansi, ublažavanje epidemioloških mera, ali i oporavak svetske privrede, uz povoljnije odnose izvoznih i uvoznih cena, zaključak je okruglog stola na kome su učestvovali profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić i Zoran Petrović, predsednik AmCham-a.

„U 2021. godini privreda Srbije bi mogla da ostvari rast od 5% – 6%, spoljna trgovina rast od oko 10%, ali se u narednim kvartalima očekuje i rast spoljnog deficita. Istovremeno, strane direktne investicije će verovatno biti nešto niže nego prošle godine, inflacija će rasti tokom prve polovine godine, a javni dug će preći 60% BDP-a“, istakao je profesor Arsić i dodao:

„Fiskalna pozicija Srbije je održiva, a ostaće održiva i nakon realizacije planiranog deficita 2021. godine. Javni dug će verovatno preći 60% BDP-a zbog čega je neophodno da se u narednoj godini fiskalni deficit smanji na 2-3% BDP-a. Pozitivno je što je planiran visok rast javnih investicija u ovoj godini, ali je potrebno da se unapredi efikasnost javnih investicija u svim fazama njihove realizacije.“

„AmCham je tokom aprila sproveo anketu među kompanijama članicama koja pokazuje optimistične prognoze za rast srpske privrede. Optimizam članica AmCham-a za ovu godinu se ogleda u činjenici da je njih gotovo dve trećine ostvarilo ili prebacilo planove za prvi kvartal tekuće godine,“ izjavio je Zoran Petrović, predsednik AmCham-a. Što se tiče zapošljavanja, optimizam ne jenjava, jer 37 % planira da zaposli nove ljude, dok 57% planira da ostane na nivou od prošle godine. Dodatno, čak 65% kompanija smatra da će ostvariti rast poslovanja i u odnosu na 2019, ali i 2020. godinu.

„Da bismo naša optimistična očekivanja uspešno i sproveli u delo apsolutni preduslovi za to su unapređenje vladavine prava, efikasnost pravosuđa i smanjenje korupcije uz unapređenje transparentnosti zakonodavnog procesa, a posebno praćenje primene propisa i merenja njihovog efekta,“ zaključio je Petrović.

Kada su investicije u pitanju, AmCham članice su opreznije u odnosu na istraživanje sprovedeno u septembru 2020. – tada je 75% njih planiralo nove investicije, dok se sadašnja brojka spustila na 45%. Konačno, 67% kompanija smatra da treba da olakšaju proces vakcinacije za zaposlene koji to žele, a istovremeno 62% kompanija smatra da mogu biti od pomoći tako što će povećati informisanost zaposlenih o vakcinaciji.

Foto: Unsplash

Related Posts