Sajber napad na opoeratera američke kompanije koja upravlja transportom goriva

by Vesna Lapčić

Operater koji upravlja velikim američkim cevovodom koji vodi od Teksasa do Njujorka, Colonial Pipeline, u subotu je bio prinuđen da obustavi isporuku i protok goriva zbog ransomver napada, saopšteno je iz ove kompanije.

Ovaj cevovod koji drži 45 odsto zaliha goriva Istočne obale, zatvorio je 5.500 milja protoka kako bi se zaštitio od napada, prenosi Njujork Tajms. Dnevno se ovom trasom distribuira oko dva i po miliona barela benzina, dizela i avio goriva kako bi se opskrbile luke i aerodrome na Istočnoj obali.

U kompaniji navode da su saznali da su žrtva napada 7. Maja, ali nisu naveli ko su napadači i šta traže. Kažu da je napad rensomvera uticao nan eke IT sisteme pa su stoga preventivno određene infrastrukturne sisteme stavili van upotrebe kako bi “obuzdali pretnju” i sprečili veliku štetu.

Nezavisna kompanija za sajber bezbednosti odmah je angažovana kako bi pokrenula istragu o prirodi i obimu incidenta, a angažovani sui  policija i druge savezne agencije. Uključilo se i ministarstvo energetike kako bi nadgledalo potencijalne uticaje na snabdevanje energijom.

Ono od čega se strahuje, kako pišu američki mediji, jeste da se građani uspaniče i počnu da kupuju i skladište gorivo, jer bi to uticalo na povećanje cena.

Foto: Pixabay.com

Related Posts