Deloitte prepoznao tri srpske kompanije koje imaju pozitivan uticaj na inovativnost i društvo

by Vesna Lapčić

Češka kompanija FTMO iz oblasti finansijske tehnologije, ostvarila je najveći prihod i rast u ovogodišnjem Deloitte-ovom konkursu 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi – Fast 50 2021. Ovaj rast od – 39.432 odsto (zasnovano na prihodima od 2017. do 2020.) je najveći ikada zabeleženi rast u ovom Deloitte programu.

Srpske kompanije nisu uspele da se nađu među prvih 50, ali se tri kompanije nalaze u specijalnoj kategoriji Impact Stars. Reč je o kompanijama Badin Soft i Peaksel iz Niša i Plus plus nove tehnologije iz Beograda.

Kategorija „Impact Stars” prepoznaje kompanije koje svojim proizvodom ili uslugom imaju pozitivan uticaj na: društvo, poslovnu zajednicu, inovativnost, okolinu i različitost.

Sa blizu 450 prijavljenih kompanija, ovogodišnja Technology Fast 50 lista najkonkurentnija je u 22-godišnjoj istoriji ovog konkursa, koji koristi procentualni rast prihoda za rangiranje 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u regionu.

“Ovo je bila rekordna godina na nekoliko načina. Ne samo da smo primili najviše prijava do sada, nego je i prosečna stopa rasta kompanija koja se bazira na prihodima zabeleženim između 2017. i 2020. godine, takođe najveća ikad ostvarena i iznosi 2.278% (u odnosu na 1.460% u 2020.), rekao je Jarek Skvrne, glavnog partnera Deloitte Central Europe.

Nir Činski, direktor Google Cloud CEE & Africa je istakao da je poslednja decenija je bila izuzetno uspešna za centralnoevropske kompanije.

Pre nešto više od 10 godina, 2010. godine zajednička vrednost kompanija centralne Evrope iznosila je oko 10 milijardi američkih dolara. Danas je njihova vrednost 186 milijardi, gotovo 20 puta više.

„Tržište centralne Evrope danas privlači kapital iz celog sveta, a ne samo iz lokalnih izvora. A to znači da taj deo Evrope ima potencijal da postane kolevka najvrednijih evropskih kompanija. To je jedan od razloga zašto je Google Cloud toliko ponosan što je partner ovogodišnjeg Deloitte-ovog programa 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija centralne Evrope. Ovo je veoma važna inicijativa koja pomaže mladim kompanijama da dođu do sledećeg nivoa uspeha,“ rekao je on.

Oblikovanje bolje budućnosti

Filip Kovačević, partner u Deloitte-ovom Sektoru za poreski konsalting i lider Fast 50 programa u Srbiji,  istakao je da je tehnologija najvažniji pokretač budućih uspeha: povećanja efikasnosti, poboljšanja kvaliteta, jednostavnosti realizacije i podrške održivosti.

Na ovogodišnjem Deloitte-ovom konkursu 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija centralne Evrope kompanije iz 9 država ostvarile su plasman u glavnoj kategoriji, gde su najuspešnije bile Češka sa 19 i Poljska sa 16 plasiranih kompanija. Slede Slovačka sa 5, Hrvatska sa 4, Bugarska sa 2, kao i Albanija, Estonija, Litvanija i Slovenija sa po jednom plasiranom kompanijom.

I ove godine na listi dominiraju softverske kompanije sa 33 plasmana, a prate ih predstavnici drugih sektora: hardver (5), mediji i zabava (4), finansijska tehnologija (3), zdravstvena zaštita (3) i komunikacije (2).

“Uprkos dominaciji softverskih kompanija na Fast 50 konkursu u celini, dve su kompanije iz oblasti finansijske tehnologije u prvih 10, uključujući pobednika, kao i dve iz sektora zdravstvene zaštite. Osim toga, 33 softverske kompanije pokrivaju širok spektar različitih usluga i područja delovanja. To samo dokazuje opseg i dubinu vrhunske izvrsnosti u svim sektorima, zemljama i industrijama”, kaže Filip Kovačević.

Češka kompanija FTMO, koja je srušila sve dosadašnje rekorde na samom vrhu liste 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija, razvila je jedinstvenu obrazovnu platformu koja trgovcima na finansijskim tržištima omogućava upravljanje rizicima i disciplinovano trgovanje kako bi usvojili najbolju praksu, izbegli greške i smanjili otpad.

Ove godine Deloitte je uveo i novu kategoriju „Kompanije u usponu“ (Companies to Watch) koja obuhvata i rangira mlade kompanije koje još ne ispunjavaju kriterijume za glavno takmičenje, a obuhvata dve potkategorije „Zvezde među investitorima“ (Investment Stars) u kojoj je pobedila kompanija Payhawk iz Bugarske i „Zvezde najvećeg rasta“ (Growth Stars) u kojoj je najbolja bila kompanija DRUID iz Rumunije.

Konkurs Fast 50 drugu godinu zaredom ima i specijalnu kategoriju “Zvezde pozitivnog uticaja“ (Impact Stars) u kojoj su se ove godine našle i tri kompanije iz Srbije koje imaju jasnu etičku dimenziju u srcu svog poslovnog modela:

Badin Soft – je kompanija iz Niša koja ima nekoliko inovativnih rešenja kao što su Learningkey, BPM i PI fast koja imaju snažan uticaj na poslovanje, učenje i društvenu zajednicu.

Plus Plus nove tehnologije – je kompanija iz Beograda čiji uticaj na poslovanje se ogleda u digitalizaciji poslovnog procesa i pomoći kompanijama da postignu usklađenost za zakonom kad je reč o finansijskim i računovodstvenim dokumentima. Njihov proizvod Next Generation Office je poslovna aplikacija sa skupom jedinstvenih funkcionalnosti koje se lako mogu prilagoditi specifičnostima poslovanja svake poslovne organizacija.

Peaksel – je kompanija iz Niša koja je pored svog portfolija usluga razvila i softverska rešenja koja imaju cilj da olakšaju proces učenja.

“Hvala svim kompanijama iz Srbije koje su se prijavile i učestvovale na našem konkursu. Ove godine nam je plasman u glavnoj kategoriji izmakao za jedno mesto, naša najbolje plasirana kompanija bila je Peaksel iz Niša koja je zauzela 51. mesto. Želim svim domaćim tehnološkim kompanijama da nastave da razvijaju ovaj sektor i pozivam ih da se prijave i sledeće godine”, dodao je Filip Kovačević.

Related Posts