Altman, CEO Open AI, vlasnika ChatGPT-a, se vraća kući

by Vesna Lapčić

Kreator ChatGPT-a, senzacionalnog chatbot-a, imao je misiju da bezbedno razvije veštačku inteligenciju koja je pametnija od čoveka. Ali ta misija je izgledala ugrožena u petak kada je neprofitni odbor direktora kompanije OPEN AI (koja je razvijala ChatGPT) otpustio generalonog direktora Sema Altmana, sugerišući da je bio nepošten u komunikaciji sa njima.

Nakon tri promene generalnog direktora i saopštenja Majkrosofta da angažuje Altmana za novi projekat o veštačkoj inteligenciji, odbor je Altmanu vratio stari posao.

Altmanov povratak bio je predmet višednevnih intenzivnih pregovora unutar kompanije, spoljnog pritiska najvećeg investitora OpenAI-a, i pretnje skoro svih zaposlenih OpenAI-a da će dati otkaz ako on ne bude vraćen na posao.

Ni Altman ni Greg Brokman, predsednik kompanije koji je takođe uklonjen iz odbora prošle nedelje, neće odmah ponovo zauzeti svoja mesta u odboru za donošenje odluka. Ilja Sutskever, glavni naučnik OpenAI-a koji je Altmanu preneo vest da je otpušten, navodno će se povući iz odbora, ali će ostati u kompaniji. Novi predsednik odbora je Bret Tejlor, bivši ko-izvršni direktor kompanije Salesforce. U novom odboru su i Larri Summers, bivši ministar finansija, i izvršni direktor Kuora Adam D’Angelo, jedini preostali član odbora koji je otpustio Altmana. Nejasno je da li će biti dodato još članova u skladu sa daljim pregovorima. Satia Nadela, izvršni direktor Majkrosofta, nazvao je promene u odboru „prvim suštinskim korakom na putu ka stabilnijem, dobro informisanom i efikasnijem upravljanju“.

Related Posts