Home Novac Ako stan nije za život, veći porez, a i PDV do 200 odsto

Ako stan nije za život, veći porez, a i PDV do 200 odsto

by Vesna Lapčić

Analizom „Ka pravednim stambenim politikama u Srbiji“, autori Bojan Vranić, Ivan Stanojević i Mihailo Gajić, predlažu da se smanji potražnja za nekretninama koja potiče iz investicionih pobuda. Prema analiz iautora, mnogi ljudi kupuju stanove kada skupe određeni novac kao ušteđevinu, smtrajući to dobrom investicijom, ali na taj nači prave nelojalnu konkrurenciju onima koji žele do nekretnine da bi obezbedili krov nad glavom za stanovanje.

Zato je njihova ideja da se poskupi kupovina stanova kao investicija ili namenjenih izdavanju, povećanjem PDV-a, dok se istovremeno predlaže povećanje poreza na imovinu za drugi, treći i sve kasnije nekretnine u kojima vlasnik ne živi.

Predlog je da se umesto posebne stope PDV-a od 10 odsto na drugu nekretninu ona oporezuje po redovnoj stopi PDV-a od 20 odsto, a za sve naredne nekretnine da se uvede progresivni porez. Tako bi se za treći stan platio PDV od 40 odsto, za četvrti 80 odsto, a za peti i sve ostale po 200 odsto što bi gomilanje stanova učinilo potpuno neisplativim.

Foto: Pexels

You may also like