Britanski lanac luksuznih robnih kuća Selfridges biće prodat za četiri milijarde funti

by Vesna Lapčić

Britanski lanac luksuznih robnih kuća Selfridges biće prodat tajlandskom trgovcu i austrijskoj kompaniji za nekretnine. Posao kupovine većinskog udela Selfridges Grupe vredan je oko četiri milijarde funti, piše BBC, a prenosi Jutarnji list.

Selfridges je 1908. osnovao američki maloprodajni magnat Harry Gordon Selfridge, a kompanija je najpoznatija po svojoj glavnoj robnoj kući u londonskoj ulici Oxford.

Kanadsko krilo milijarderske porodice Weston kupilo je Selfridges za gotovo 600 miliona funti 2003. godine.

‘Privilegija je preuzeti Selfridges Group, uključujući vodeću trgovinu Oxford Street, koja je u središtu najpoznatije trgovačke ulice u Londonu više od 100 godina’, rekao je izvršni direktor Central Groupa Tos Chirathivat u saopštenju.

Ranije ovog meseca otkriveno je da je Central Group blizu dogovora o preuzimanju Selfridgesa.

Selfridges Group zapošljava oko 10.000 ljudi i poseduje 25 trgovina širom sveta, uključujući one u velikim gradovima u Engleskoj, Irskoj, Holandiji i Kanadi.

Signa i Central će preuzeti 18 od 25 trgovina. Sedam robnih kuća Selfridges Group Holt Renfrew u Kanadi nisu bile deo ugovora i ostaće u vlasništvu porodice Weston.

Novi vlasnici Selfridgesa rekli su da planiraju da nadograde postojeću robnu marku kako bi razvili luksuzne internet trgovine, kao i poboljšali svoje klasične prodavnice.

‘Zajedno ćemo raditi s vodećim svetskim arhitektima kako bismo detaljno osmislili trgovine na svakoj lokaciji, pretvarajući ove kultne destinacije u održive, energetski efikasne, moderne prostore, ostajući pritom verni njihovom arhitektonskom i kulturnom nasleđu’, rekao je predsednik kompanije Signa Dieter Berninghaus.

Foto: Selfridges.com

Related Posts