Porsche investirao dodatnih 70 miliona evra u Rimac Automobile

by Vesna Lapčić

Porsche je investirao 70 miliona evra u Rimac Automobile za dodatnih 8,5 posto udela i time podigao mu tržišnu vrednost na gotovo milijardu dolara. Nova valuacija Rimac Automobila iznosi 823,5 miliona eura ili 978,5 miliona dolara što je 6,2 milijarde kuna, piše Novac.hr.

Nemački proizvođač automobile time je povećao svoj udeo u hrvatskom proizvođaču hyper luksuznih vozila na 24 posto. Usto, Porsche je napravio prvu narudžbu kod Rimca za serijsku proizvodnju električnih komponenti. No, ne navodi se tačno kojih. Porsche je objavio i da se vrednost Rimac Automobila višestruko povećala od prve investicije.

Porsche je inicijalno uložio u kompaniju iz Svete Nedjelje pre tri godine kad je kupio 10 posto udela. Godinu kasnije to je povećao na 15,5 posto udela. U međuvremenu Rimac je povećao broj zaposlenih za gotovo hiljadu.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor kompanije Rimac Automobili kaže da mu je Porsche velika podrška unazad tri godine.

„Uvek mi je bila privilegija što je jedna od najpoznatijih svetskih marki sportskih automobila postala deo Rimac Automobila“, kaže Rimac.

Kompanija Rimac Automobili proizvodi električne pogonske sklopove, baterije, sisteme za infotainment i druge komponente za elektro-mobilnost. Mate Rimac sarađuje s kompanijama kao što su Hyundai, Kia, Porsche, Aston Martin, Automobile Pininfarina i Koenigsegg.

„Budući da su mnogi proizvođači originalne opreme širom sveta kupci Rimac Automobila, i za Rimac i za Porsche važno je da ostanemo potpuno nezavisni posao“, naglašava Rimac,

Dodaje da su njegovi projekti, kao i njegovi deoničari, uvek bili i bitće potpuno odvojeni.

Foto: Mad4wheels.com

Related Posts