7 saveta kako da se u automobilu zaštitite od virusa

by Vesna Lapčić

Ne pozajmljujte automobil, redovno ga dezinfekujte i vozite samo ako ste zdravi.

7 saveta kako da se zaštitite od virusa u svom automobilu i pobrinete se za sigurnost na putu

1. Ne delite automobil

U ovom trenutku ne možete automobil da delite sa porodicom i prijateljima.

Sa druge strane, mnogima je automobil jedina opcija za nabavku hrane, lekova i drugih životnih potrepština. Automobil je ujedno i jedini način prevoza ljudi do zdravstvenih ustanova.

Ako na primer, sa saputnikom idete u trgovinu, oboje se obavezno zaštite maskama.

2. Redovno dezinfekujte automobil

U automobilu vozač i putnici često dotiču određene površine. A kako se novi coronavirus ne prenosi samo kapljicama, već po svemu sudeći i kontaktom sa zaraženim površinama, najbolja zaštita od takvih prenošenja je temeljna higijena ruku i dezinfekcija svih površina na kojima bi se mogao naći coronavirusa.

Zato dezinfekciju shvatite vrlo ozbiljno – i budite temljni i precizni.

U unutrašnjosti automobila treba da dezinfekujete volan, ručnu kočnicu, sve prekidače i dugmiće, naslon za vrat i laktove, dugmiće za radio, prikaz multimedijskih uređaja, ručke na vratima, prekidače i ručice za podešavanje sedišta.

3. Oprezno na benzinskim pumpama

Ne treba zaboraviti oprez ovih dana prilikom punjenja goriva. Na benzinskim pumpama korisnici dodiruju iste površine, tako da postoji veliki rizik od kontaminacije.

Pobrinite se da imate što manje kontakta sa osobljem na pumpama. Kad god je to moguće, plaćajte beskontaktno i koristite rukavice i dezinfekciono sredstvo.

4. Ne ulazite u automobil ako se ne osećate dobro

Ako se osećate loše, nemojte voziti automobil. Već sa sezonskom gripom i visokom temperaturom, vozačka sposobnost može biti oslabljena za čak 64 posto. Virusne respiratorne infekcije uzrokuju napade kašlja, suzenje očiju…, što naravno utiče na vozačevu koncentraciju.
 

Kada kihnete dok vozite brzinom od 100 kilometara na sat, ne obraćate pažnju na čitavih 65 metara vožnje.

5. Vozite sigurno

Molimo vozače da obrate pažnju na sigurnost prilikom svake vožnje. Svaka saobraćajna nezgoda može biti još fatalnija kada je u bolnicama vanredno stanje i pacijenti koji se bore sa Covid-19.

Na putevima je manje saobraćaja, ali to ne znači da vožnja može biti bezbrižna. Nemojte podleći iskušenju da za volanom sa telefonom u ruci ispunite jedan od brojih karantinskih izazova koji su preplavili društvene mreže.

Oči fiksirane na ekran mobilnog telefona umesto na putu predstavljaju visok rizik, čak i ako putujete sami. Dok se upravljač zatrese i vi podignete pogled, verovatno će biti prekasno za reakciju skretanja ili kočenje.

Ovih dana je veliko iskušenje i brza vožnja, jer je manja kontrola na praznim putevima. Ne rizikujte, drum nije trkačka staza. Trkalište možda oprašta greške, ali cesta ne.

6. Ne žurite sa zamenom guma

Poslednjih dana svedoci smo naglih vremenskih promena. Ne žurite sa menjanjem guma, možda nas čeka još nekoliko hladnijih dana.

7. Obratite pažnju na sve učesnike u saobraćaju

Manje saobraćaja privući će više biciklista i, naravno, motociklista. Za bicikliste i motocikliste ovo je podsetnik da se tijelo treba navići na napor, a na cestama su još neke krivine i raskrsnice i dalje posute peskom nakon zimskog posipanja, koji brzo obara bicikl ili motocikl.
 

Vozači još nisu u potpunosti svesni da počinju biciklistička i motociklistička sezona.
 

Svi u saobraćaju moramo biti još pažljiviji jedni prema drugima. Biciklisti i motociklisti moraju biti oprezniji pri izlasku na put, predviđajući i očekujući da se može dogoditi greška.

Manje saobraćaja znači i sve opuštenije prelaske divljih životinja preko puta. Posebno u zoru i prvi večernji sumrak, puno je veći rizik od sudara.

Izvor: Vse bo v redu 

Related Posts