Zbog polne nejednakosti svet gubi 12 biliona $ globalnog BDP-a

by Vesna Lapčić

Uz toliko visoku cenu nejednakosti – svet trenutno gubi oko 12 biliona dolara globalnog BDP-a – ne možemo sebi priuštiti da čekamo još 151 godinu da bismo zatvorili ekonomske jazove među polovima, navodi Svetski ekonomski forum.

Svetski ekonomski forum je ubrzao uspehe koje su žene ostvarile kroz svoje akceleratore za rodni paritet, koji su poboljšali pristup ekonomskim prilikama za 728.000 žena kroz nove zakone i politike na radnom mestu za rešavanje rodnih razlika u radnoj snazi, platama i rukovodstvu.

Argentina, Čile, Kolumbija, Kostarika, Dominikanska Republika, Ekvador, Honduras, Meksiko, Panama – sve u partnerstvu sa Međuameričkom razvojnom bankom – Egipat, Jordan, Kazahstan i Japan trenutno su domaćini akceleratora. Na ovogodišnjem samitu Svetskog ekonomskog foruma o rastu, Kenija je takođe najavila pokretanje prvog akceleratora rodnog pariteta u podsaharskoj Africi.

Globalno, akceleratori rade sa 1.150 partnera iz privatnog sektora na uklanjanju rodnih jazova u njihovoj radnoj snazi i operacijama. Na primer, više od 180 kompanija u Čileu je angažovano i kolektivno zapošljava 130.000 lokalnih žena – 7% zaposlenih u privatnom sektoru.

Related Posts