Mateo Kolanđeli imenovan za novog direktora EBRD-a za Zapadni Balkan

by Vesna Lapčić

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) imenovala je Matea Kolanđelija (Matteo Colangeli) za novog direktora za region Zapadnog Balkana i za direktora kancelarije u Srbiji. Kao regionalni direktor biće zadužen za poslovanje EBRD-a u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji (Kosovu*), a biće baziran u kancelariji u Beogradu.

Samo prošle godine, EBRD je investirala 1,3 milijarde evra u Zapadni Balkan. Prioriteti banke u regionu su jačanje privatnog sektora, promocija tranzicije ka zelenoj ekonomiji, kao i jačanje transportne povezanosti unutar regiona i sa susednim evropskim zemljama.

Gospodin Kolanđeli, koji je trenutno na čelu kancelarije EBRD-a u Albaniji, izjavio je: „Veoma sam ponosan što sam preuzeo ovu funkciju i odlučan da nastavimo da jačamo naše poslovanje u regionu. Bićemo fokusirani na oporavak privrede nakon pandemije Covid-19 i zajedno sa našim partnerima radićemo na izgradnji zelenijih, inkluzivnijih i digitalizovanih privreda na Zapadnom Balkanu “.

Gospodin Kolanđeli, koji je po nacionalnosti Italijan, započeo je karijeru u EBRD-u u sedištu u Londonu 2005. godine na poziciji bankara. Zatim je radio kao regionalni bankar u Ukrajini i Bugarskoj, sa posebnim angažovanjem u oblasti energetike, a nakon toga je imenovan za direktora kancelarije u Albaniji 2016. Gospodin Kolanđeli je magistrirao na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke.

Počev od 17. maja 2021. godine, Kolanđeli će preuzeti funkciju od Žužane Hargitai, koja je imenovana za generalnog direktora EBRD-a za Centralnu Aziju.

Related Posts