Voren Bafet uložio milijarde u osiguranje, a prodao akcije kompanije Apple

by Vesna Lapčić

Konglomerat Berkshire Hathaway, čiji je predsednik i izvršni direktor američki multimilijarder Voren Bafet, najavio je investiciju koja se čuva u tajnosti od prošle godine.
Naime, objavili su da su investirali u američku osiguravajuću kompaniju Chubb. Tačnije, kupili su 26 miliona akcija ove osiguravajuće kuće, koje vrede skoro 6,7 milijardi dolara. Berkshire Hathway je zatražio da se proces kupovine akcija čuva u tajnosti dok se proces ne završi.
Chubb posluje u 54 zemlje, a u martu ove godine bio je u fokusu američke javnosti nakon što je preuzeo garanciju po tužbi bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa u iznosu od skoro 92 miliona USD, nakon tužbe novinara E. Žan Kerol, koji je tužio Trampa za klevetu.
Kako prenosi CNN, Bafet je poznat po svojim investicionim veštinama, koje je pokazao kupovinom akcija firme Chubb. Vrednost akcija ovog osiguravajućeg društva je posle prodaje porasla za više od osam odsto.
Bafet nije stranac na tržištu osiguranja. Osiguravajuće kompanije Geico, National Indemniti i General Re su bivše filijale konglomerata Berkshire Hathaway.

Investicija u Chubb pokazuje poslovnu strategiju kompanije Berkshire Hathaway u proteklih nekoliko meseci. Vidi se da su investicije povećane u finansijskim kompanijama kao što su Alli Financial, American Ekpress i Bank of America, dok su ulaganja u potrošačke proizvode smanjena.
Berkshire Hathaway je objavio da je prodao 10 miliona Appleovih akcija u prva tri mjseca ove godine. Uprkos tome, Apple je ostao najveća investicija ovog konglomerata. Osim toga, konglomerat je u poslednja tri prošle godine prodao 80 miliona akcija HP-a, smanjivši vlasnički udeo u ovoj kompaniji za 78 odsto.

Related Posts