Trgovina u SAD će rasti, ali po manjim stopama

by Vesna Lapčić

Očekuje se da će maloprodaja u SAD porasti između 6% i 8% ove godine, jer Amerikanci prebacuju više svoje potrošnje na restorane i putovanja, saopštila je u utorak Nacionalna maloprodajna federacija (NRF).

To bi ukupno bilo između 4,86 ​​biliona dolara i 4,95 biliona dolara u maloprodaji, saopštila je grupa trgovaca, pri čemu bi neki od dobitaka u prodaji dolazili od cena izazvanih inflacijom. Ova računica ne uključuje dilere automobila, gas i restorane.

NRF je izneo svoje godišnje prognoze pošto inflacija i ruska invazija na Ukrajinu povećavaju cene hrane i gasa i postavljaju pitanja o tome da li će se kupci povući. Prodavci takođe počinju da se bave izazovnim poređenjima. Pre godinu dana, Amerikanci su primali stimulativne čekove od vlade i trošili te dodatne dolare na kupovinu.

Prognoza NRF-a je znatno sporija od godišnje stope rasta od 14% u 2021. godini, koja je bila najveća u više od 20 godina. Ipak, izgledi grupe za 2022. su iznad desetogodišnje stope rasta (pre pandemije) od 3,7%.

Foto: Pixabay.com

Related Posts