Volkswagen rasprodao neke tipove električnih automobila za 2022.

by Vesna Lapčić

Volkswagen je saopštio da je nekoliko njegovih električnih automobila, uključujući Porše Tajkan, već rasprodato za 2022. godinu, i da velika potražnja potrošača pomaže da napori njegovih električnih automobila postanu jednako profitabilni kao i linija sa unutrašnjim sagorevanjem brže nego što se očekivalo.

Volkswagen je nekoliko godina radio na agresivnom planu za prelazak na električna vozila, sa ciljem da električna vozila budu činila polovinu njegove globalne proizvodnje do 2030. Iako se ne očekuje da će plan dostići puni korak do sredine ove decenije, on je već donosi plodove. Volkswagen je bio vodeći prodavac električnih vozila u Evropi, sa oko 25% tržišta. U SAD je bio drugi iza Tesle sa oko 7,5% udela prošle godine.

Volksvagenov udeo na kineskom tržištu električnih vozila je i dalje relativno mali, ali brzo raste. Isporuke električnih vozila grupe u zemlji su prošle godine skočile četiri puta na skoro 93.000, a VW očekuje da će se taj ukupan broj ponovo udvostručiti 2022.

„Vidimo bolji obim, vidimo bolje marže, vidimo veliku potražnju kupaca“, rekao je finansijski direktor Arno Antlic novinarima.

„Prvobitno smo mislili da će biti potrebno dve do tri godine dok ne vidimo profit“, dodao je on.

 

Related Posts