Bogataši se štite od inflacije kupovinom umetničkih dela, prodata kolekcija za 1,5 milijardi $

by Vesna Lapčić

Christi’e je u sredu uveče prodao 60 dela iz kolekcije Paul G. Allena za više od 1,5 milijardi dolara.

Pet slika je premašilo vrednost od 100 miliona dolara, uključujući i — „Les Poseuses, Ensemble“ Žorža Serata, koji je prodat za 149,2 miliona dolara. Nekoliko radova prodato je za tri ili četiri puta više od procenjenih, a nekoliko umetnika je postavilo nove rekorde na aukciji, uključujući Vinsenta van Goga, Edvarda Štajhena i Gustava Klimta.

Ukupna prodaja od 1,506 milijardi dolara srušila je prethodni rekord za najskuplju kolekciju ikada prodatu na aukciji, koju je postavila kolekcija Harija i Linde Meklou koja je na aukciji u Sotheby za 922 miliona dolara. Ukupna prodaja Alenove kolekcije će porasti još više u četvrtak ujutru, kada se još 95 lotova kreće na aukciju.

Nalet osmocifrene i devetocifrene prodaje sugeriše da svetski bogataši i dalje vide remek delo kao zaštitu od inflacije i možda sigurnije skladište vrednosti od sve nestabilnijih akcija i kriptovaluta. Do prodaje je došlo istog dana kada je industrijski indeks DOW pao za više od 600 poena, a bitkoin je pao na najniže nivoe od novembra 2020.

Kolekcija Pola Alena, pokojnog suosnivača Majkrosofta, bila je riznica remek-dela u rasponu od 500 godina. Sav prihod će ići u dobrotvorne svrhe, pošto je Alen obećao da će najmanje polovina njegovog bogatstva otići u dobrotvorne svrhe.

Alenovo oštro oko za vrhunsku umetnost pokazalo se kao veoma pouzdano u izboru investicija. Naime, kupio je „Bezovu šumu“ Gustava Klimta za 40 miliona dolara 2006. godine, a u sredu je prodao za 104 miliona dolara.

Foto: Pixabay.com

Related Posts