Sledeće godine putovanje udobnom kapsulom do ivice svemira i nazad

by Vesna Lapčić

EOS-X kapsula će prevoziti putnike do ivice svemira i nazad, sa ergonomskim sedištima, prijatnim osvetljenjem i toaletom.

Kompanija EOS-X Space je španski start-up koji je dizajnirao revolucionarnu kapsulu pod pritiskom koja će nežno podići putnike u svemir koristeći stratosferske balone.

EOS – X kapsula je dizajnirana da optimizuje udobnost i bezbednost, bez jakih ubrzanja, sa unutrašnjošću koja pruža najbolji mogući pogled i prijatnu vožnju za maksimalnom pet putnika i jednog člana posade.

Letelici je potrebno oko dva sata da dostigne visinu do 40 km (znatno iznad nivoa leta komercijalnih aviona na oko 10 km), nakon čega sledi dva sata krstarenja i konačno spuštanje i sletanje od oko sat vremena.

Putnici će tokom leta moći da se dive zakrivljenosti Zemlje i crnini svemira sa panoramskih prozora.

„Druge kompanije nude letove na velikim visinama koji traju samo nekoliko minuta, a mi ćemo putnicima omogućiti da vide zakrivljenost planete na nezaboravnom putovanju koje traje satima“, rekao je osnivač EOS-X Space-a Kemel Kharbachi španskom izdanju Europa Press.

Cena karte biće između 150.000 i 200.000 dolara po osobi, a prvi komercijalni let bi trebalo da bude održan 2023. EOS-X Space želi da odvede oko 10.000 ljudi na ivicu svemira u narednih deset godina. Kompanija se nada da će biti prisutna širom Evrope, SAD, Bliskog istoka i Azije.

Za put nisu potrebna nikakva svemirska odela niti fizička priprema. Međutim, dva-tri dana pre leta putnici se dočekuju u kompleksu „stratoport” na seriju treninga, priprema i brifinga.

Nakon poziva za buđenje u zoru u kompleksu, putnici se oblače u prilagođenu EOS-X opremu pre nego što krenu u kapsulu. Kada se bezbedno zakače za svoja sedišta, EOS-X počinje svoj uspon u bliski svemir.

Prijatelji i porodica koji ne lete takođe su dobrodošli u stratoport. Oni mogu da iskuse neke od brifinga i pripremnih sesija i da prate let putem HD video striminga uživo iz EOS-X kapsule.

Letovi se napajaju helijumom ili vodonikom, oba gasa sa nultom emisijom, a omotač balona se sakuplja po sletanju pre nego što se reciklira (EOS-X radi na postizanju dugotrajne ponovne upotrebe balona).

Foto: Linekdin/video

Related Posts