Srbija pokrenula aukciju za obnovljive izvore energije: novih 450 MV

by Vesna Lapčić

Srbija je danas najavila početak prve aukcije obnovljive izvore energije. Projekti vetroelektrane ukupnog kapaciteta 400 MV i solarni fotonaponski (PV) projekti ukupnog kapaciteta 50 MV biće podržani kroz ugovor od 15 godina, piše u saopštenju koje je stiglo od EBRD-a.

Pokretanje je usledilo nakon projekta tehničke saradnje sa Ministarstvom rudarstva i energetike, koji vodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i koji je podržala Vlade Švajcarske putem granta Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO).

Predstojeće pokretanje aukcija juče je u sedištu EBRD-a u Londonu najavila premijerka Srbije Ana Brnabić, gde se sastala sa predsednicom EBRD Odil Reno-Baso sa kojom je razgovarala o saradnji u energetskom sektoru, naučnim i tehnološkim parkovima i drugim oblastima.

Javni poziv za podnošenje prijava biće objavljen na sajtu ministarstva.

Šema podrške podstiče tržišnu integraciju obnovljivih izvora energije, jer investitori dobijaju podršku u skladu sa tržišnim cenama, pored prihoda od prodaje električne energije ostvarene na tržištu električne energije. Aukcije predstavljaju prvi krug trogodišnjeg plana, koji predviđa ukupnu alokaciju premija za 1.000 MV za kapacitet proizvodnje energije na vetar i 300 MV za solarnu PV.

EBRD, koja je podržala uvođenje aukcija obnovljive energije u mnogim drugim zemljama poslovanja, radi sa srpskim vlastima na uvođenju konkurentnih procesa nabavke za projekte obnovljive energije i regulatorne reforme u energetskom sektoru kako bi se olakšalo uvođenje aukcija. Akcionari SECO i EBRD su, pored aukcija, obezbedili sredstva za projekat tehničke pomoći, koji pokriva širi regulatorni okvir za obnovljive izvore energije.

Pre pokretanja aukcije, usvojene su izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i pratećih podzakonskih akata, kao što su uredba o balansu i uredba o fid-in premiju, kako bi se omogućila brža integracija novih kapaciteta obnovljivih izvora energije u Srbiji. elektroenergetskog sistema i tržišta, uz očuvanje pouzdanosti i stabilnosti rada sistema.

Matteo Colangeli, direktor EBRD za zapadni Balkan, rekao je: „Ponosni smo što podržavamo Srbiju u njenoj ambiciji da dekarbonizira energetski sektor i njihovim ambicioznim ciljevima da ubrzaju integraciju obnovljivih izvora energije putem otvorenih i transparentnih aukcija. Naša saradnja na široj reformi sektora i implementaciji aukcija pomogla je da se postigne ova prekretnica u tranziciji na siguran, otporniji i održiviji energetski sektor”.

EBRD je danas saopštila i da razmatra dalji kredit od 62 miliona evra Elektroprivredi Srbije, nacionalnoj elektroprivredi, za rehabilitaciju Vlasinske hidroelektrane. Očekuje se da će projekat biti sufinansiran iz granta Evropske unije od 15,4 miliona evra preko Investicionog okvira za zapadni Balkan.

EBRD je takođe aktivna u radu „pravedne tranzicije“ u Srbiji, kako bi podržala zapošljavanje radnika koji su trenutno angažovani u industrijama vezanim za ugalj.

Related Posts