Saveti kako da smanjite račune za struju

by Vesna Lapčić

Računi za struju su poskupela za 6,5% 1. septembra 2022. godine– prosečna cena električne energije za domaćinstva i male kupce sada iznosi 8,144 din/kWh (bez poreza i taksi).

Ovo znači da će domaćinstvo koje u proseku troši 460 kWh mesečno sada dobijati račun za struju veći za oko 300 dinara.

Pre nego što se uhvatite za glavu i počnete da paničite, u sledećim redovima možete pročitati savete kako da smanjite račune za struju za čak 20%!

#1 Podesite odgovarajuće režime na mašinama za pranje veša i suđa

Da li ste znali da ispravan režim i vreme rada mašine za pranje i sušenje veša, kao i sudomašine, mogu smanjiti vaše račune za struju za oko 15%?

Naime, ukoliko uključujete vaš uređaj za pranje noću, po jeftinijoj tarifi, možete uštedeti i do nekoliko stotina dinara mesečno. Većina građana ne zna u kom vremenskom periodu nastupa povoljnija tarifa, te se zato ni ne obazira na vreme uključenja.

Zabeležite negde sebi da jeftina noćna tarifa u Beogradu traje od 24 do 8 sati, u Vojvodini od 23 do 7 sati, dok u ostatku Srbije od 22 do 6 sati ujutru – u skladu sa tim možete i isplanirati kada da operete suđe ili veš.

Potrošnja struje noću je vrlo značajna za celokupan energetski sistem, jer se na taj način izbegava gašenje termoelektrana tokom ovog perioda i njihovo ponovno uključivanje ujutru – a troškovi uključivanja su veliki.

Prilikom kupovine mašina za pranje i sušenje, ključno je da se odlučite za one sa visokim energetskim razredom i potpisom pouzdanih brendova, poput Bosch mašina za sušenje veša.

Energetski razred ili klasa se odnosi na posebnu oznaku na uređaju koja informiše o potrošnji električne energije i kvalitetu rada. Spektar obuhvata slova od A do G, gde je A najveća ocena, tj. klasa. 

Dodatne oznake, poput “+” ili “++”, ukazuju na to da uređaj ima veću energetsku efikasnost – u prevodu, više štede.

Uz to, oznaka za veću uštedu ukazuje i na veći kvalitet, jer se primenjuje novija tehnologija, a to znači da je ovo dugoročno isplativa investicija.

Preporuka Ministarstva rudarstva i energetike jeste i da koristite program sa nižim temperaturama pranja, kao i da koristite uređaj onda kada je on pun (kada se nakupi veš ili suđe).

#2 Adekvatno regulišite vaše rashladne i grejne uređaje

Grejna tela, poput radijatora, štednjaka i grejalica, su takođe veliki potrošači električne energije – a evo i par načina kako da izregulišete temperaturu u domu:

    • Nikako ne pokrivajte grejne elemente nekim komadom nameštaja ili odeće – oni tako emituju manje toplote. Vaši uređaji će raditi bespotrebno duže kako bi zagrejali prostoriju. Ukoliko želite da osušite veš, iskoristite sušalice ili investirajte u kombinovanu veš mašinu.
    • Uključite grejanje onda kada vam je potrebno – stručnjaci ukazuju na to da nije potrebno da grejanje radi preko celog dana, već je efikasnije da ga upalite samo onda kada ste u stanu ili kući. Dobra izolacija bi trebalo da reguliše temperaturu, te nema potrebe da grejanje bude konstantno upaljeno. Ukoliko niste odradili izolaciju, razmislite o kupovini norveškog radijatora koji se automatski isključuje onda kada temperatura prostorije dostigne željeni nivo.
  • Spustite roletne i zavese tokom noći 

Što se tiče rashladnih tela, preporuka eksperata jeste da postavite frižider na 4 °C, a zamrzivač na – 18 °C, jer tako obezbeđujete optimum u potrošnji.

#3 Obazrivije kuvajte – trikovi za uštedu električne energije

Da li ste znali da ako kuvate u poklopljenoj posudi, možete uštedeti i do 20% energije?

Zvuči suludo, ali je istinito.

Tokom grejne sezone, obavezno se savetuje da koristite posude koje su veličinom srazmerne grejnoj površini (gorioniku ili indukcionoj ploči). Uz to, kada voda u vašoj šerpi ili džezvi proključa, potrebno je da samnjite temperaturu na najnižu moguću i tako nastavite sa kuvanjem.

Ukoliko ne posedujete već, razmislite o kupovini ekspres lonca – najekonomičnije kuvanje se obavlja upravo pomoću ovog suda, a eksperti nagoveštavaju da se utrošena električna energija smanjuje za 2 do 3 puta.

Dok pečete vaše omiljene sarme ili punjene paprike, mali trok jeste da isključite rernu 10 minuta pre kraja pečenja. Temperatura unutar rerne neće drastično opasti, a vi možete uštedeti između 15 i 20% energije. 

Takođe, dok pečete jelo, potrebno je da što manje otvarate rernu, jer se tako odvodi pozamašna količina energije. Pokušajte da svedete na dva otvaranja po sesiji.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo vam pružili dovoljno praktičnih saveta za efikasniju uštedu struje i novcaŽelimo vam puno sreće u budućnosti!

Foto: Unsplash/Pexels

Autor: Lara Vučetić

Related Posts