Hrvatska: Nakon zemljotresa poraslo interesovanje za polisama osiguranja

by Vesna Lapčić

Zemljotresi koji su prošle godine pogodili Hrvatsku sudeći po izveštajima uticali su na podizanje svesti stanovništva o potrebi za polisama osiguranja imovine od ovakvih događaja. Već krajem 2020. godine primećen je porast interesovanja za ove polise, a u januaru je udvostručena premija u odnosu na isti mesec prošle godine, piše Bloomberg, a prenosi portal Sveoosiguranju.

Nažalost, prošla godina je vrlo direktno pokazala važnost osiguranja od elementarnih nepogoda: ukupna šteta izazvana zemljotresom koji je pogodio Zagreb i Zagrebačku županiju u martu procenjena je na 86 milijardi kuna, a osiguranjem je pokriven mali deo što su osiguravači gotovo pa isplatili. Na ime šteta tokom 2020. je isplaćeno kumulativno 247,9 miliona kuna, a ostaje još oko 150 miliona, pokazuje informativni materijal Hrvatske Udruge Osiguravatelja (HUO) . Zemljotres koji je u decembru pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolinu povećaće ove brojke, jer je iz Sisačko-moslavačke županije prijavljeno nekoliko stotina šteta, a očekuje se da će biti još, piše Bloomberg.

Uprkos povećanju interesovanja, pokrivenost polisama osiguranja od elementarnih nepogoda i dalje je niska: vlasnici kuća u Hrvatskoj prema HUO godišnje u proseku troše 51 evro na osiguranje od ovih rizika.

Štetu izazvanu zagrebačkim zemljotresom Ministarstvo ekonomije je procenilo na 86 milijardi kuna ili oko 60% godišnjeg budžeta zemlje od 4,2 miliona ljudi, piše Bloomberg. Ipak, podneto je samo 7.300 zahteva za osiguranje, a osiguravači će na kraju platiti oko 400 miliona kuna štete, što je samo deo ukupnog gubitka.

Related Posts