Sajber napadi uspešniji na mobilnim uređajima

by Vesna Lapčić

„Žrtvovali smo sigurnost mobilnih uređaja samo da bi se posao obavio“ – bio je odgovor gotovo polovine, tačnije 45 odsto ispitanika Verizon’s 2021 Mobile Security Index. Ovo istraživanje je uključilo 856 profesionalaca zaduženih za kupovinu, upravljanje i obezbeđivanje mobilnih uređaja i Internet stvari (IoT).

“Pandemija je uzrokovala globalne promene u načinu na koji organizacije rade. Dok su biznisi bili fokusirani na neke druge oblasti poslovanja, sajber kriminalci su uvideli nove prilike za napad. Sa porastom broja ljudi koji rade od kuće i sve većim korišćenjem mobilnih uređaja, raste i potreba za sigurnošću tih uređaja“, rekao je Sampat Soumejarejan iz Verizona.

Zaposleni sve više koriste mobilne uređaje za posao, proveravaju poruke na pametnim satovima tokom jutarnje šetnje ili ažuriraju neki dokument na telefonu dok čekaju čas pilatesa. Mobilni uređaji predstavljaju poseban izazov kada je reč o sajber rizicima. Na primer, fišing napadi su mnogo uspešniji na mobilnim uređajima jer se zbog manjih ekrana teže primeti maliciozni e-mail ili imitacija nekog legitimnog sajta. Osim toga, mobilne uređaje je mnogo lakše izgubiti odnosno lakše ih je ukrasti. Zamislite samo da vam neko ukrade laptop na kojem radite.

Takođe, sve veći broj kompanija počinje da koristi platforme u „oblaku“ tokom pandemije, a mobilni uređaji su veoma pogodni za krađu podataka iz „virtuelnog radnog prostora“, navodi se u izveštaju.

Svaka peta kompanija je potvrdila da su mobilni uređaji bili kompromitovani tokom prethodnih godinu dana, uključujući gubitak podataka. Dve trećine ispitanika je reklo da su rizici u vezi sa mobilnim uređajima porasli tokom protekle godine.

„Kompanije i dalje padaju na osnovnim stvarima koje između ostalog uključuju enkripciju osetljivih podataka kroz otvorene, javne mreže ili uvođenje restrikcije pristupa samo podacima koje je neophodno znati“, kaže se u ovom istraživanju.

Foto: Pixabay.com

Related Posts