Rekordne hipotekarne stope u SAD još od 2000.

by Vesna Lapčić

Hipotekarne stope su skočile u ponedeljak, nakon porasta prinosa na obveznice što je vođeno zabrinutošću investitora da će visoke kamatne stope i inflacija trajati duže nego što se očekivalo.

Prosečna stopa na popularnu 30-godišnju fiksnu hipoteku dostigla je 7,48%, što je najviši nivo od novembra 2000, prema Mortgage News Daily. Porastao je za 29 baznih poena samo u protekloj sedmici.

Više stope snažno pogađaju potencijalne kupce kuća. Stope su postavile više od deset rekordno niskih stopa u 2020. godini, što je dovelo do porasta cena za više od 40% od početka pandemije do leta 2022. godine. Cene su se neznatno povukle krajem prošle godine, ali sada rastu opet zbog još uvek jake tražnje i veoma niske ponude.

Više hipotekarne stope pogoršavaju situaciju ponude. Trenutni vlasnici kuća nerado stavljaju svoje domove na prodaju jer velika većina njih ima stope oko ili ispod 3%. Preseliti se u drugi dom značilo bi više nego udvostručiti tu stopu. To je stvorilo ono što se sada među potencijalnim prodavcima naziva „zlatne lisice“.

Za nekoga ko kupuje kuću od 400.000 dolara, uz 20% popusta na 30-godišnji fiksni zajam, današnja mesečna isplata, sa glavnicom i kamatom, je otprilike 420 dolara više nego što bi bila pre godinu dana.

Više zajmoprimaca se sada odlučuje za kredite sa podesivim stopama, koji nude niže kamate za kraće fiksne rokove. Prosečna stopa na petogodišnji ARM prošle nedelje bila je 6,2%, prema Udruženju hipotekarnih bankara. Udeo ARM aplikacija porastao je na 7%. U 2020. godini, kada je 30-godišnji fiksni period bio rekordno nizak, taj udeo je bio manji od 2%.

Državni graditelji kuća pokušavaju da nadoknade više stope na hipoteke tako što će ili sniziti te stope na kratak ili dug period, ili sniziti cene kuća. Usporili su te podsticaje ranije ove godine, kako je potražnja porasla, a stope pale, ali su ih nedavno ponovo povećali.

Osećaj graditelja kuća u avgustu je, međutim, naglo opao, a građevinari su kao glavni razlog naveli više kamatne stope.

Related Posts