Rastu kripto prevare – pokradeno 14 milijardi $ vrednih kriptovaluta

by Vesna Lapčić

Prevaranti su prošle godine kući odneli rekordnih 14 milijardi dolara u kriptovalutama, pokazuju novi podaci kompanije za analizu blokova Chainalisis.

Gubici od kriminala u vezi sa kriptovalutama porasli su za 79% u odnosu na godinu ranije, podstaknuti porastom krađa i prevara.

Prevara je bila najveći oblik kriminala zasnovanog na kriptovalutama 2021. godine, praćena krađom — od kojih se većina dogodila hakovanjem preduzeća sa kriptovalutama. Analitičari najviše okrivljuju platforme za decentralizovane finansije.

„DeFi je jedna od najuzbudljivijih oblasti šireg ekosistema kriptovaluta, pružajući ogromne mogućnosti kako preduzetnicima tako i korisnicima kriptovaluta“, napisao je Chainalisis u svom godišnjem izveštaju o kripto kriminalu.

„Ali malo je verovatno da će DeFi ostvariti svoj puni potencijal ako ista decentralizacija koja ga čini tako dinamičnim omogući takođe široko rasprostranjenu prevaru i krađu“, navodi se u izveštaju.

Šta su DeFi?

DeFi je skraćenica od decentralizovane finansije, pojam koji označava sve blokčejn aplikacije ili protokole koji nam nude usluge bez posrednika.

Temelje se na pametnim ugovorima (smart contract) o kojima će biti više reči u nekim od narednih blogova, navodi se na portalu Cryfosolutions.

Defi projekti inspiraciju crpe iz blokčejn tehnologije, iste tehnologije koja stoji iza Bitkoina, a koja radi po sistemu da se svaka transakcija zapisuje i čini jedinstveni blok koji je povezan sa svakim sledećim. Bitna prednost blokčejn tehnologije je što ni jedna određena institucija ili čovek ne stoje na vrhu mreže, niti je bilo ko kontroliše, samim tim omogućavajući ljudima da transakcije vrše bez posrednika odnosno trećeg lica i tako spreče da neko kontroliše njihov novac.

Defi se razlikuje u tome što proširuje upotrebu blokčejna od jednostavnih procesa do složenijih slučajeva finansijske upotrebe.

Većina defi aplikacija je izgradjena na Ethereum mreži druge najveće kriptovalute, čija je platforma zasnovana na pametnim ugovorima (engl. smart contract)  koji automatski izvršavaju transakcije ako su ispunjeni odredjeni uslovi.

Foto: Pixabay.com

Related Posts