ProCredit banka razvija elektromobilnost

by Vesna Lapčić

ProCredit banka je do sad investirala značajna sredstva kako u električnu i hibridnu flotu svojih automobila, koju čine petnaest električnih vozila, devet hibirda i deset plug-in hibrida, ali takođe i u mrežu punjača za električna i hibrid vozila, koji su potpuno besplatno dostupni svim vozačima električnih automobila. Punjači se nalaze u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu, Čačku, Somboru i Subotici.

„Prva kupovina električnog automobila u Srbiji, u saradnji sa kompanijom Porshe, desila se još pre šest godina kada smo kupili prvi električni auto ove kompanije u Srbiji – model Volksvagen E-UP. Tada smo bili pioniri, imali puno pitanja, rešavali puno prepreka, ali smo uspešno težili cilju da u narednih par godina preko 70% našeg voznog parka budu električni i hibridni automobili,“ izjavila je Ana Milić, direktorka Sektora za privredu u ProCredit banci na Sajmu EV days koji se održao u Novom Sadu 9. i 10. septembra u organizaciji Ninamedije i Fakulteta tehničkih nauka.

Paralelno sa početkom elektromobilosti, otvarala su se nova pitanja i nove dileme u ProCredit Banci: kako voziti električni auto ako se izvor energije i dalje crpi iz fosilnih goriva? Upravo iz ovih dilema, proizišlo je i rešenje – ProCredit banka je postala prvi veliki kupac „zelene“ električne energije u Srbiji, potpisivanjem ugovora sa Elektroprivredom Srbije. Takođe je prva domaća kompanija koja dobija garanciju porekla od EPS-a, da je struja koju Banka troši proizvedena isključivo iz obnovljivih izvora energije.

Nedugo nakon toga, ProCredit Banka je instalirala i solarne panele na zgradi Centrale u Novom Beogradu.

Banka se godinama zalaže za zdravu životnu sredinu, a svoj uticaj prati kroz Sistem upravljanja zaštitom životne sredine (EMS) kao prva finansijska institucija u Srbiji koja je sertifikovana u skladu sa međunarodnim standardom ISO 14001:2015. ProCredit radi na smanjenju negativnih uticaja i organizuje aktivne treninge za  svoje zaposlene i klijente. Primenjuje politiku održivih dobavljača, uštede papira i izbacivanja plastike u svakodnevnom radu.

I to nije kraj. ProCredit Banka, pored direktnog smanjenja negativnog uticaja na zaštitu životne sredine, aktivno promoviše kreditiranje koje ima za cilj unapređenja po pitanju energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, i do sada je svojim angažovanjem podržala projekte u vrednosti od preko 400 miliona eura kreditne podrške.

„Danas je vreme da kreiramo bolju i zeleniju budućnost – svedoci smo brzih promena, i u tome i u narednom periodu, privreda i građani mogu da računaju na podršku ProCredit banke. Ponosni smo što nas vide kao instituciju za primer, ne samo elektomobilnosti, već i ostalih aspekata zaštite životne sredine“, dodaje Milić.

 

 

Related Posts