Poljoprivreda se ne može razvijati bez osiguranja

by Vesna Lapčić

Šesnaesti po redu Sajam šljive u Osečini okupio jedomaćine, voćare i poljoprivrednike iz Kolubarskog okruga, a tokom sajma je organizovana i radionica posvećena osiguranju poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je na svečanom otvaranju istakao da protivgradna zaštita, navodnjavanje i osiguranje zajedno čine stub sigurne poljoprivredne proizvodnje.

„Mi smo pre nekoliko godina imali svega sedam-osam hiljada osiguranika od šteta u poljoprivredi, danas taj broj prelazi 25.000, što tri puta više. Pre 10 godina država je za osiguranje izdvajala svega 120 miliona dinara, danas je to više od milijardu i 200 miliona, deset puta više plaćamo za osiguranje od šteta u poljoprivredi. To znači da se broj ljudi koji osiguravaju povećao i to je suština“, rekao je Nedimović.

U opštini Osečina registrovano je više od dve hiljade poljoprivrednih gazdinstava, međutim, i dalje su u manjini osigurana domaćinstva.

Kompanija „Dunav osiguranje“ održala je radionicu na kojoj su predstavljeni značaj i uslovi osiguranja. Tatjana Unković, direktorka Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Valjevu je praktičnim primerima ilustrovala i prstupačnu premiju osiguranja:

„Mnogi smatraju da je osiguranje skupo. Sledeći primer to praktično demantuje. Za osiguranje 10 tona šljive, po ceni od 35 dinara po kilogramu, za koje je osigurana suma 350.000 dinara i za koje je ugovoreno učešće u šteti od 10%, premija iznosi 29.798 dinara sa porezom. Kada nadležno ministarstvo regresira 70% premije, trošak poljoprivrednika za osiguranje 10 tona šljive iznosi samo 8.640 dinara, od čega osiguranik samo 5% plaća prilikom zaključivanja polise, a preostali iznos nakon berbe. Glavna filijala „Dunav osiguranja“ u Valjevu je ove godine u oblasti poljoprivrede zaključila 757 polisa osiguranja u vrednosti od 20 miliona dinara, dok je u proteklih pet godina ukupan iznos isplaćenih šteta iznosio čak 50 miliona dinara. Taj podatak dovoljno ilustruje značaj osiguranja poljoprivredne proizvodnje“, istakla je direktorka Glavne „Dunav osiguranja“ Valjevo.

Dragiša Marković, voćar iz sela Gunjaci, u opštini Osečina je rekao da ima 80 ari zasada pod malinom i 30 ari pod kupinom. „Sve što proizvodim osiguravam u „Dunavu“, jer su štete od grada sve češće i veće. Zahvaljujem Kompaniji „Dunav“ na brzoj proceni i isplati šteta, kao i Ministarstvu poljoprivrede koje subvencioniše premiju sa 70%“, rekao je on.

Foto: Pixabay.com

Related Posts