Kasperski: Grupa Silence napada banke u sub-saharskoj Africi

by Vesna Lapčić

Zloglasna hakerska grupa, Silence, verovatno je krivac za hiljade napada na najveće banke sub-saharske Afrike, izjavila je danas kompanija za kibernetičku bezbednost Kasperski Lab. Grupa se naziva Silence zbog tihog nadzora nad njihovim malverom. One su već izvele uspešno napade na banke i druge finansijske institucije širom sveta, a napadi na banke u sub saharskoj Africi i dalje traju.

Prema Kasperskom, tipičan scenario napada počinje šemom socijalnog inženjeringa jer napadači zaposlenom u banci šalju phishing putem e-maila koji sadrži zlonamerni softver. Odatle, zlonamerni softver ulazi u bezbednosni okvir banke i stacionira se na neko vreme, prikupljajući informacije o „žrtvi“, ali i praveći video zapise o svakodnevnim aktivnostima.

„Kada napadači odluče da su spremni da preduzmu akciju, aktiviraju sve mogućnosti zlonamernog softvera i izvlače novac, koristeći, na primer, bankomate. Štete mogu da budu višemilionske“, navode u Kasperskom.

Napadi o kojima je ovde reč počeli su u prvoj nedelji januara 2020. i dalje traju. Zato Kasperski savetuje fiansijskim organizacijama da uvedu obuku za zaposlene kako bi mogli da prepoznaju pokušaje lažnog predstavljanja.

Related Posts