Pokloni za zaposlene – kako da ih obradujete na sjajan način

by Vesna Lapčić

Odnos šefa prema zaposlenima i klijentima dosta govori o preduzeću i o njegovom imidžu. Bitno je da imate dobre međuljudske odnose pune poverenja.

Kada su radnici zadovoljni, ispunjeni i motivisani, njihova produktivnost i zalaganje za obavljanje radnih zadataka je veće. Samim tim kompanija bolje napreduje. Razne sitnice mogu da poprave motivaciju i radni moral unutar kolektiva.

Pokloni za praznike i kompanijske jubileje su jedan mali znak pažnje koji može da predstavlja mnogo više od toga. Na taj način pokazujete radnicima da su značajni i da su deo vaše zajednice

Zašto su pokloni važni za zaposlene?

Poklonima ih uvažavate, zahvaljujete im se što su deo kompanije i na taj način pored pokazivanja zahvalnosti, stvarate bolje odnose sa njima, povećan radni moral unutar kompanije, kao i bolje međuljudske odnose i imidž preduzeća.

Naravno, ukoliko je veća kompanija i ima više nivoa, možete da tako i poklone rasporedite. Činjenica je da operativni radnik i top level menadžer nemaju istu vrednost za kompaniju, pa je sasvim opravdano da i pokloni za njih ne budu isti. 

Na primer, za menadžere dobar izbor mogu biti muški satovi ukoliko je muškarac na pozicji ili nakit ukoliko je žena na menadžerskoj poziciji. 

Nekad možete da spojite i lepo i korisno, te da pokloni koje dobijaju zaposleni predstavljaju reklamu vaše firme. Vaši zaposleni dobijaju nešto korisno, a na poklonu stoji logo vaše firme. Na taj način povećavate vidljivost brenda

U nastavku teksta pripremili smo za vas neke ideje za poklone koje možete pokloniti vašim zaposlenima

#1 Tradicionalni poslovni pokloni

Naš prvi predlog jeste možda nešto na šta su već svi navikli i predstavlja neki siguran izbor koji i nije toliko kreativan, ali itekako znači vašim zaposlenima. Ukoliko izaberete poklone kao što su olovke, rokovnici, kalendari i slične sitnice, zaposleni će od vas dobiti koristan poklon koji će im se sigurno svideti. 

Iako su ovo tradicionalni pokloni na koje su svi navikli, možete da i ove poklone unapredite i pružite dodatnu vrednost kako za zaposlene, tako i za vas. Pored logoa firme, na poklone možete ištampati i neku posebnu, zanimljivu poruku. Nešto interno što se odnosi samo za vašu firmu. 

A ukoliko imate veći budžet, možete da imate personalizovane poklone koji će se razlikovati za svaki sektor vašeg preduzeča. Na taj način još više ističete radnike i njihovu pripadnost firmi kao i sektoru u kom rade. 

Ovo su pokloni koje možete pokloniti i svojim poslovnim partnerima i klijentima. Ali, jako je bitno da obratite pažnju i na kvalitet i izradu poklona kako ne biste stvorili pogrešan utisak o vama i vašem preduzeću.

#2 Poslovne torbe za zaposlene

Poslovne torbe su poklon koji može itekako značiti vašim zaposlenima i biti idealan poklon za njih. Ove torbe  mogu koristiti svakodnevni, noseći ih na posao ili ih koristiti prilikom odlaska na neki poslovni put, pogotovo ukoliko njihov opis posla često zahteva sastanke i putovanja. 

Na ove torbe možete da ištampate i logo ili slogan firme i na taj način dobijate i maltene besplatan marketing. Povećavate vidljivost brenda, a vaš zaposleni je zadovoljan sa poklonom koji mu je koristan. 

#3 Team building za zaposlene

Da li je team building praksa u vašoj kompaniji? Ukoliko imate manji kolektiv ili veći budžet, a niste praktikovali team building, ovo bi mogao biti idealan poklon za vaše radnike. 

Popričajte sa njima, saslušajte njihove predloge, pa možete zajedno sa njima da izaberete prostor i aktivnosti. Možda su i oni prethodno razmišljali o tome, pa će odmah u startu imati neke ideje i predloge koji će se dopasti celom kolektivu.

A možete i da ih iznenadite. Možete iznajmiti vikendicu sa bazem, roštiljati i sunčati se ukoliko je u pitanju letnji period. A ukoliko je kišni ili zimski period, možete da radite neke aktivnosti na zatvorenom, kao što je na primer kuglanje. 

Team building je dobra aktivnost i relaksacija za vaše zaposlene i on može stvoriti odlične međuljudske odnose i izgraditi poverenje koje je ključno za uspešan rad.

#4 Želje radnika

Da li postoji nešto na šta su se vaši zaposleni žalili da im nedostaje unutar radnog prostora? 

Slušajte njihove želje

Ukoliko im nešto nedostaje, možete da im poklonite upravo to. 

Na taj način ne morate da smišljate šta bi im se moglo svideti, jer već imate odgovor na to. Pokažite im da uvažavate njihove želje, a oni će sigurno to vrednovati i ceniti. Pored toga, biće više motivisani i zadovoljni, a produktivnost rada će biti povećana. 

Nadamo se da će vam ove ideje biti od koristi i da ćete uspešno iznenaditi i obradovati vaše zaposlene. Ideje koje smo vam predstavili možete prilagoditi svoj budžetu i broju zaposlenih. A uvek možete i smisliti neke svoje originalne ideje, koje se možda i vezuju za poslovanje vaše firme.

Budite originalni i kreativni i verujte nam, vaši zaposleni će da cene vaš trud, što će vam i pokazati kroz njihov rad. Pogotovo ako ste dobro procenili koji benefiti i pokloni su ono što oni žele.

Foto: Pexels.com

Related Posts