Kina odigrala odličnu „utakmicu“ sa litijumom, Amerikanci im skidaju kapu

by Vesna Lapčić

Kina prednjači kada je u pitanju litijum — a ostatak sveta nije bio dovoljno brz da odgovori na njenu dominaciju, kaže izvršni direktor American Lithium Corp.

Govoreći u ponedeljak za CNBC, Sajmon Klark je razgovarao o tome kako je Kina obezbedila svoju moćnu poziciju u industriji.

„Mislim da Kinezima morate da skinete kapu, odigrali su odličnu utakmicu“, rekao je on.

„Decenijama su zaključavali neke od najboljih lokacija širom sveta i tiho obavljali svoj posao i razvijali znanje o izgradnji litijum-jonske tehnologije, „od supe do orašastih plodova““, dodao je on. „I bili smo veoma spori da reagujemo na to.“

Pored upotrebe u mobilnim telefonima, računarima, tabletima i nizu drugih uređaja koji su sinonim za savremeni život, litijum – koji su neki nazvali „belo zlato“ – je ključan za baterije koje napajaju električna vozila.

Kina je svakako dominantna sila u sektoru.

U svom izveštaju World Energy Outlook 2022, Međunarodna agencija za energiju je saopštila da ta zemlja čini oko 60% svetskih snabdevanja hemikalijama litijuma. Kina takođe proizvodi tri četvrtine svih litijum-jonskih baterija, prema IEA.

Sa porastom potražnje za litijumom, velike ekonomije pokušavaju da obezbede sopstvene zalihe i smanje zavisnost od drugih delova sveta, uključujući Kinu.

Ulozi su veliki. U prevodu svog govora o stanju Unije, održanog u septembru, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će „litijum i retke zemlje uskoro biti važniji od nafte i gasa“.

Osim što se bavila sigurnošću snabdevanja, fon der Lajen je takođe naglasila važnost obrade.

„Danas Kina kontroliše globalnu prerađivačku industriju“, rekla je ona. „Skoro 90% … retkih zemalja i 60% litijuma se prerađuje u Kini“.

Foto: Unsplash.com

Related Posts