Novi Google projekat za plaćanje – Cache – startuje sledeće godine

by Vesna Lapčić

Alphabet Inc’s (GOOGL.O) Google je objavio da će sledeće godine ponuditi „lične račune za svakodnevno plaćanje“ (personal checking accounts) kroz svoju aplikaciju Google Pay u saradnji sa Citigroup Inc (C.N) i malom kreditnom uniom na Stanford Univerzitetu.

Novi Google projekat je nazvan Cache i svakako je pokušaj da uhvate korak sa Facebook Inc (FB.O) i Apple Inc (AAPL.O) koji već ulažu velike napore da potrošačima ponude finansijske usluge, od aplikacija za digitalno plaćanje do bankovnih računa, brokerskih računa ili pak kredita. Google razmišlja i o uključivanju programa lojalnosti u ovaj projekat.

Ipak, neće ići sve glatko, jer i američki regulatori, odakle potiču ove kompanije, intenzivno razmišljaju o dodatnoj regulaciji novog talasa razvoja u finansijskim uslugama koji se čini nezaustavljivim. Regulatori su posebno zabrinuti kako će ove kompanije da zaštite lične podatke korisnika tokom pokušaja da nađu svoje mesto pod suncem u finansijskom sektoru. Takav stav regulatora ne iznenađuje jer su se pojedini tehnološki divovi već kompromitovali prodajom podataka korisnika drugim kompanijama. Google je izjavio kako podatke prikupljene o klijentima koji budu koristili lične račune za svakodnevnu potrošnju neće prodavati. Facebook-ov projekat pokretanja digitalne valute ne ide bez velikih trzavica, tako da ostaje da se vidi da li će Cach zaista zaživeti 2020. godine.

Related Posts