Srpski dani osiguranja treću godinu zaredom biće održani u Aranđelovcu, od 27. do 29. novembra, a tokom tri dana će predstavnici osiguravajućih kuća, visoki državni zvaničnici kao i domaći, regionalni i stručnjaci iz inostranstva, razmatrati različite teme iz oblasti osiguranja.
Na najvećem regionalnom skupu na temu osiguranja, koje organizuje Udruženje osiguravača Srbije, posebna pažnja biće usmerena na katastrofalne štete i pronalaženju odgovora na pitanja da li je zadatak države da isplaćuje naknadu štete nakon elementarne nepogode, na koji način može da se deluje preventivno, kako motivisati građane da rizik prebace na osiguravajuće društvo, ali i da li bi problem bio rešen da je osiguranje od elementarnih nepogoda obavezno.
Skoro petina Srbije izložena je poplavama, a od 2005.godine gotovo svake godine zemlju zadese poplave koje se svrstavaju u grupu prirodnih katastrofa. Uz to, manje od 10 odsto građana osigurava imovinu, a samo 3 odsto poljoprivrednih proizvođača osigurava useve od rizika poplave ili požara.
«Svake godine je sve veće interesovanje za Srpske dane osiguranja, što pokazuje koliko je važno da se okupimo, razgovaramo, razmenjujemo iskustvo i pronalazimo rešenja koja su u interesu svih, a ponajviše građana. Želimo da naša konferencija doprinese da svi počnemo da razmišljamo da li nam i koja ponuda na tržištu odgovara, a ne da li nam je uopšte potrebna polisa osigiranja. Tako ćemo stvari pokrenuti na bolje», kaže Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije.
Na trećim «Srpskim danima osiguranja» govoriće se i o mogućnostima za uvođenje novih vrsta obaveznog osiguranja, o digitalizaciji, ali i o Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, primeni veštačke inteligencije u osiguranju.
U Aranđelovcu će biti obeleženo i 180 godina od prodaje prve polise imovine u Srbiji. Sudija Lazar Zuban je davne 1839.godine osigurao kuću koja je izgorela posle nekoliko dana, ali je šteta u potpunosti isplaćena.

Related Posts