Nejednakost u bogatstvu nikad veća: Indija i Brazil rekorderi

by Vesna Lapčić

Izveštaj o svetskoj nejednakosti za 2022. (World Inequality Report 2022) pokazuje da je najmanja razlika u bogatstvu ljudi u Evropi, dok je najveća u regionu Bliskog istoka i Severnoj Africi.  Po ekstremnoj nejednakosti izdvajaju se Brazil i Indija, visok nivo nejednakosti prisutan je i u Kini.

Izveštaj pokazuje i da je nejednakost trenutno na nivou one s početka XX veka kada je bio dominantan „imperijalizam Zapada“.

Deset odsto najbogatijih ostvaruju 52 odsto globalnog prihoda, dok najsiromašnijima (50%) pripada svega 8,5%.

U proseku, pojedinac iz ove grupe 10% najbogatijih zarađuje 87.200 evra godišnje, dok pojedinac iz najsiromašnije grupe ostvaruje godišnju zaradu od 2.800 evra.

SIROMAŠTVO U SRBIJI SMANJENO, RANJIVE GRUPE I DALJE UGROŽENE.

Ukoliko pogledamo koliko bogatstva najsiromašniji poseduju, izveštaj je poražavajući – jedva da poseduju išta. Njima pripada svega 2% svetskog bogatstva. Dok je u rukama pomenutih 10% najbogatijih 76 odsto bogatstva. Dok odrasli iz grupe najsiromašnijih poseduje svega 2900 evra, pojedinac iz grupe pogatih poseduje 550.900 evra u proseku.

Brojke su, kako se navodi u izveštaju, merene po „paritetu kupovne moći“ ( Purchasing Power Parity).

Čak i među razvijenim zemljama postoji velika razlika – pa je nejednakost u SAD velika, dok je u Švedskoj potpuno drugačije odnosno ova zemlja se odlikuje upravo po visokom stepenu jednakosti.

Nazire se ipak i nešto pozitivno iz ovog izveštaja – različa između ovih 10% najbogatijih i 50% najsiromašnijih je neznatno opala. S druge strane, ukoliko se gledaju zemlje pojedinačno nejednakost raste.

Vlade su takođe sve siromašnije, u razvijenim zemljama posebno, skoro celokupno bogatstvo je u privatnim rukama. Tokom pandemije vlade su morale da se pozajme od privatnog sektora i to u iznosu od 10 do 20 odsto BDP-a. Ovakvo stanje stvari uopšte nije optimistično jer to ne ostavlja mnogo nade da se vlade širom sveta mogu boriti u budućnosti da se nejednakosti smanje, navodi se u izveštaju.

Kada se analizira stanje među pojedincima, slika je još tragičnija – po one koji nisu multimilijarderi, naravno. Globalni multimilijarderi – zapravo njih 1% drži 38% bogatstva akumuliranog od sredine devedesetih XX veka. Podsetimo, u rukama 50 %, koliko čine siromašni, jeste svega 2% bogatstva. Trend je takav da se bogatstvo milijardera uvećavalo 6 do 9% godišnje od 1995. Rast bogatstva je naročito zabeležen tokom pandemije.

NAJMOĆNIJE ŽENE SVETA

Na ovom istraživanju radilo je više od 100 istraživača. U istraživanje je uključena i zvanična statistika, ali i univerziteti i međunarodne organizacije kako bi se brojke u potpunosti harmonizovale, navodi se u istraživanju.

Related Posts