Najveći pad osiguranja u Poljskoj, u Srbiji najveći rast

by Vesna Lapčić

Osiguravajući sektor u CEE regionu ostvario je prošle godine premiju od 37,44 milijarde evra od čega 30,92 odsto čini premija životnog osiguranja (11,57 milijardi dinara), pokazuje izveštaj kompanije Xprimm koja prati tržište osiguranja u ovom regionu. Štete su iznosile 21,74 milijarde evra, od čega je najviše šteta isplaćeno takođe u osiguranju života 39,78 odsto. Ukupna premija u analiziranim zemljama pala je u odnosu na 2019. godinu za 4,27 odsto kada je iznosila 39.119 milijardi evra, ali je veća u odnosu na 2018. godinu kada je prikupljeno 36.956 milijardi evra.

U izveštaju su analizirani podaci u sledećim zemljama: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji (Kosovo), Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj. Dve trećine zemalja ovog regiona imalo je pad bruto premije. Među onima koje su ostvarile rast su Srbija (i Kosovo*), Litvanija, Rumunija i Slovenija.

Najveće tržište osiguranja prema visini premije jeste poljsko sa premijom od 13,743 milijarde evra, i udelom od 36,7 odsto u ukupnoj premiji svih navedenih zemalja. Ipak, ovo tržište je u prošloj godini zabeležilo i najveći pad ukupne premije i  to 8,3 odsto što čini 75 odsto ukupnog pada premije u ovom regionu. Zanimljivo, Srbija je ostvarila najveći rast 2,3 odsto.

Među 10 najvećih osiguravajućih kompanija u ovom regionu čak šest dolazi sa poljskog tržišta. Lider je PZU sa premijom koja je skoro dvostruko veća nego ukupna premija na tržištu osiguranja Srbije i iznosi 1.896,58 milijardi evra. Među prvih deset kompanija nalaze se tri iz Češke Republike, a deseto mesto zauzima kompanija iz Rumunije.

Foto: Pixabay.com

Related Posts