Najveće srpske kompanije u SEE regionu

by Vesna Lapčić

Budući da su vlasti u državama jugoistočne Evrope (SEE) ukinule ograničenja nametnuta tokom  pandemije i da je domaća tražnja počela da se oporavlja, kompanije u ovom regionu završile su 2021. godinu sa boljim finansijskim rezultatima od
očekivanih. Sto najboljih kompanija u SEE zabeležilo je solidan rast prodaje i oštar rast profita, koji su premašili pretkrizne nivoe. Ekonomski oporavak najviše je koristio kompanijama koje se bave naftom i gasom, ali i onima koje posluju u sektoru
proizvodnje i distribucije električne energije i metalskoj industriji, s obzirom na činjenicu da je tražnja za sirovinama i energijom takođe porasla, objavljeno je u novom broju časopisa Biznis i finansije.
Ipak, dugotrajni poremećaji u lancima snabdevanja nastavili su da sputavaju oporavak proizvodnje u mnogim drugim sektorima privrede. Konkretno, nestašica čipova stvorila je veliki pritisak na proizvođače automobila i automobilskih delova, koji su ranije bili među najuspešnijim kompanijama u ovom regionu.

Prva među 100 najvećih je kompanija OMV Petrom iz Rumunije, a slede Dacia i OMV Petrom Marketing takođe iz Rumunije.

Kada je reč o kompanijama iz Srbije, najbolje rangirana je JP Elektroprivreda Srbije koja se nalazi na 10. mestu, dva niže u odnosu na 2020. godinu.

Na 18. mestu je Naftna industrija Srbije, četiri mesta bolje plasirana u odnosu na godinu dana ranije.

Sa 98. na 52. mesto se popela kompanija iz metalske industrije HBIS Group Serbia Iron & Steel DOO.  Na 56. i 57. mestu se nalaze Serbia Zijin Copper DOO odnosno JP Srpbijagas. Na 59. mestu je trgovački lanac Delhaize Serbia, a na 68. mestu Telekom Srbije.

Na 71. mestu je Elektrodistribucija Srbije, a odmah iza Tigar Tyres.

Mercator-S se nalazi na 98. poziciji i pao je sa 77. na kojoj se nalazio godinu pre.

SEE TOP 100 rangira najveće kompanije u -ugoistočnoj Evropi prema ukupnom prihodu za fiskalnu godinu koja je završena 31. decembra 2021. I brojke za 2021. i uporedni podaci za 2020. potiču iz godišnjih nekonsolidovanih izveštaja za 2021. godinu.

Na SEE TOP 100 listi nalaze se nefinansijske kompanije registrovane u Albaniji, Bosni i +ercegovini, Bugarskoj, +rvatskoj, Severnoj Makedoniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji

Foto: Pixabay.com

Related Posts