Pucajte na mesec da biste stigli na nebo

by Vesna Lapčić

Više od polovine malih i srednjih preduzeća moraće da stavi „ključ u bravu“ u naredna tri meseca, dok tri četvrtine očekuje da će trenutne zalihe novca biti dovoljne da prežive nekoliko meseci duže bez pomoći države, istraživanje je OECD-a koje je izneo Ivan Ostojić, partner, McKinsey & Company, Zurich, Switzerland, na današnjem CEO Samitu, koji se održava onlajn u organizaciji magazine NIN i INStore.

On je dodao da će od 13 do 30 odsto globalne trgovine nestati te da je reč o krizi neslućenih razmera. Uz to su Vlade, zbog krize iz 2008. imale manje manevarskog prostora za delovanje jer su referentne kamatne stope već bile niske, a u pojedinim zemljama poput Švajcarske, čak i negativne. Pored toga, javni dug zemalja je već visok.

Ipak, on je istakao da je ova kriza prilika za mnoge kompanije jer se dešavaju velike tehnološke promene.

„Ovo što se trenutno dešava u vezi sa tehnologijom i digitalizacijom je poput prelaska sa parne na električnu mašinu. Tehnološka baza već postoji, ali dolazi novi talas tehnologija koji će u potpunosti promeniti mnoge industrije i povećati produkvtivnost.

„Najveće američke tehnološke kompanije vredele su u avgustu oko devet bilijardi dolara što je više nego sve evropske berze uključujući i švajcarsku“, ilustrovao je Ostojić ovim podatkom značaj tehnološkog razvoja.

Uz to je naveo brojne primere tehnološkog razvoja poput toga da će 5G tehnologija, zahvaljujući neverovatnoj brzini interneta, omogućiti operacije na daljinu. Stomatolog u svojoj ordinaciji već može da, odmah po uzimanju mera, na 3D štampaču stvori keramičku krunicu; 3D printeri na naftnim poljima mogu da štampaju određene delove koje treba zameniti. Uz to je dodao da su roboti nekada radili jednostavne radnje, a da danas mogu da rade i one kompleksnije.

„Uz pomoć VR uređaja ljudi će moći da gledaju utakmicu i da imaju utisak kao da su na stadionu što povlači čitave industrije koje treba da proizvedu tu opremu. Očekuju se kompjuteri sledeće generacije tzv. kvantni kompjuteri poput malih digitrona koji će moći da se spakuju u džep. Programiranje će biti još jednostavnije“, rekao je Ostojić.

Zato je poručio kompanijama: „Pucajte na mesec da biste stigli na nebo“.

.Foto: Pixabay

 

Related Posts