Koncerti u balonima – da li je to budućnost?

by Vesna Lapčić

Američki sastav The Flaming Lips pre nekoliko dana nastupio je u koncertnoj dvorani u Oklahomi, a njihov nastup pratila je publika iz balona na naduvavanje, čime su pokrenuli novi vid konzumiranja i doživljavanja muzike, koji je u isto vreme siguran, piše Glas Srpske.

S obzirom na to da su u više navrata otkazivali nastupe u Oklahomi, a poslednji put u decembru zbog porasta broja zaraženih virusom korona, članovi ovog američkog sastava riješili su da održe koncert po svaku cenu i da se pandemiji suprotstave na najbezbedniji način.

Zato su se prihvatili pionirskog poduhvata, koji su već isprobali u TV šou programu Stivena Kolberta i udobno se smestili u balone na naduvavanje. Ista stvar bila je rezervisana i za njihove obožavaoce iz ovog grada.

Na sceni pozorišne i koncertne dvorane „Krajtirion“ našli su se frontmen sastava Vejn Kojn i ostatak benda, svaki u zasebnom, providnom balonu. U gledalištu nekoliko stotina fanova, svako omeđen u balonskoj lopti, prenosi Bi-Bi-Si.

Prema pisanju američkih medija i drugi muzičari uskoro bi mogli da krenu sa ovom praksom. Kao jedan od najvećih problema što se organizovanja ovakvih koncerata tiče je komplikovana i skupa organizacija.

Obožavaocima su u balonima bili dostupni i flašica za vodu, ventilator na baterije i peškir. Ako je temperatura unutar balona bila previsoka, ubacivan je hladniji vazduh pomoću ventilatora. U slučaju nužde, uz obaveznu zaštitnu masku obezbjeđenje bi ih pratilo do toaleta pa nazad do balona.

„Možda ovo nekome deluje kao čudan događaj, ali bolje je da bar i ovako uživamo u koncertu nego da ga nema i da rizikujemo zdravlje porodica. Mislim da je ovo nova normalnost“, izjavio je Kojn pre nastupa za američki magazin Rolingstoun.

I dok su obožavaoci na neobičan način, bez direktnog kontakta, uživali u hitovima benda, s tim što bi se s vremena na vreme Kojn kotrljao u svom balonu kroz salu, ovaj pionirski poduhvat nije bilo nimalo lako organizovati.

„Bezbednost, ali i zabava“, poručio je Kojn.

Čitav parter dvorane bio je podeljen na kvadrate, koji su bili veličine deset sa deset. Svaki kvadrat zauzimala je po jedna lopta. Baloni su inače bili opremljeni sa dovoljno kiseonika da maksimum tri osobe mogu da dišu više od 70 minuta, nakon čega su bocama sa kiseonikom, dostupnim unutar lopti, mogli da ga dopunjavaju.

Umesto tradicionalnog aplaudiranja ili skandiranja, karakterističnog za koncerte, obožavaoci su „udarali u balone s unutrašnje strane“.

Koncert je završen tako što su se svi posetioci zakotrljali u svojim balonima do izlaznih vrata i imali obavezu da stave maske pre nego što izađu iz balona, koji su nakon toga izduvani.

Foto: Screenshot/You Tube

Related Posts