Koliko su zaštićeni podaci u Vašem preduzeću?

by Vesna Lapčić

Tokom dve godine primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u praksi se pokazalo da su neophodne izmene ovog akta u cilju efikasnije implementacije, rečeno je danas na tribini „Koliko su bezbedni podaci o ličnosti u Vašem preduzeću“.

Tribinu možete da pogledate na ovom LINK-u.

Zlatko Petrović iz Kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti precizirao je da Zakon nije dovoljno jasan ni onima kojima je Zakon namenjen, kao ni onima koji rukuju podacima.

On je na tribini koja je održana u okviru Inicijative za jačanje bezbednosti podataka skrenuo pažnju na pojedina javna preduzeća koja nisu dovoljno razumela obaveze iz Zakona, za razliku od svih poslovnih banaka koje su od prvog dana primene Zakona imenovale kvalifikovana lica za zaštitu podataka o ličnosti.

„U javnom sektoru smo, na primer, imali situaciju da dom zdravlja za tu poziciju imenuje medicinsku sestru, a škola školskog psihologa, koji ne znaju dovoljno o temi“, ukazao je on.

Predrag Groza, partner u advokatskoj kancelariji Tomić Sinđelić Groza TSG je ukazao ne samo na nužnost zakonskih izmena postojećeg Zakona, već i na potrebu usklađivanja sektorskih propisa sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Roberto Poletto, direktor prodaje i marketinga Coming Computer Engineering je rekao da na tržištu Srbije nedostaje prevencija u zaštiti podataka o ličnosti, i da je potrebno da i one kompanije koje po Zakonu nemaju obavezu – ipak treba da imenuju osobu za zaštitu podataka o ličnosti, i da razmišljaju unapred.

Dejan Đokić, član Upravnog odbora Asseco SEE (ASEE) je istakao da je bezbednost podataka pitanje oko koga treba da postoji nulta tolerancija za bilo kakve rizike.

Uveren je, kaže, da donosioci odluka u Srbiji znaju kakve bezbednosne izazove imaju pred sobom jer istraživanja pokazuju da je 91 odsto kompanija u prošloj godini pokretalo digitalne incijative, pri čemu je 87 odsto menadžera postavilo digitalizaciju kao svoj prioritet. On je istakao i da je mnogo toga dobrog urađeno u prethodnom periodu u pogledu usklađivanja sa propisima.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić je istakao da je važno podići svest i o značaju ličnih podataka koje ostavljamo na Internetu koristeći druge onlajn usluge, poput bankarskih, jer lako mogu da budu zloupotrebljeni.

„Prošle godine zabeležen je rast e-komerca veći od 500 odsto. Pitanje je da li smo svesni koje smo sve lične podatke kupujući onlajn ostavili na Internetu. Ja sam, na primer, tokom 2020. sigurno 20 puta kupovao onlajn. Da me sada pitate jesam li ostavio neke podatke i šta sam ostavio – nisam siguran. Da li je to neko mogao da zloupotrebi – verovatno da jeste. Zato je svest o ličnim podacima i načinu zaštite veoma važna“, ukazao je Vasić.

Darko Šehović iz Udruženja banaka Srbije je rekao da je nedavno registrovan Centar za prevenciju incidenata u finansijskim sistemima, tzv. finansijski CERT, koji predstavlja zajednički odgovor ovog sektora na povećane incidente.

„Treba se udružiti. Ideja i jeste reagovati u što kraćem vremenu jer znamo da će se desiti incident, ali je bitno da reagujemo u prvim sekundama, a ne danima ili mesecima posle“, rekao je Šehović.

Partner konferencije je bila kompanija Coming Computer Engineering, generalni sponzor je bilo Udruženje banaka Srbije, sponzori  događaja su bili kompanija Generali osiguranje, Asseco SEE i advokatska kancelarija Tomić Sinđelić Groza TSG

O Inicijativi za jačanje bezbednosti podataka

Inicijativa za jačanje bezbednosti podataka okuplja institucije, kompanije, organizacije i nezavisne stručnjake koji svojim delovanjem mogu i žele da doprinesu bezbednijem poslovanju u digitalnom okruženju. Fokus je na zaštiti podataka od svih vrsta zloupotrebe, uključujući i sajber napade i socijalni inženjering, nameru ili nemarnost zaposlenih.

Cilj Inicijative je da se povežu IT i finansijski sektor, i da se daju što kvalitetnije informacije preduzećima širom Srbije o opasnostima koje prete podacima, o preventivi, i o modelima finansijske zaštite ukoliko se šteta dogodi.

 

Related Posts