Home Novac Kako da vaš start up privuče pažnju poslovnih anđela?

Kako da vaš start up privuče pažnju poslovnih anđela?

by Vesna Lapčić

„Iz ugla privatnika prolazio sam kroz različite procese ulaganja, investirao sam i u nekoliko startapa van zemlje. Ali ono što je značajno, vraćajući se u Srbiju primetio sam neverovatnu energiju kod mladih ljudi iz zajednice startapa i želju za uspehom”,  istakao je Aleksandar Bakoč, jedan od poslovnih anđela i osnivač firme Algotech za implementaciju poslovnih softvera i serijski investitor u male biznise, na 30. Kopaonik biznis forumu.

Petar Jovanović, predsednik izvršnog odbora RBA banke i poslovni anđeo osvrnuo se na rad Grupe, ističući mane i prednosti srpskih startapa koje je primetio kroz rad sa timovima: „Naše startape vode sjajni ljudi, sa neverovatnim idejama, globalnim ambicijama. Kada krenete da radite sa njima, vidite međutim da tu ima dosta prostora za unapređenje – osnivači i timovi su uglavnom fokusirani na sam proizvod i ideju a manje na strategiju prodaje i plan izlaska na tržište. To je prostor u kome anđeli ispunjavaju svoju ulogu mentora, pored toga što su investitori”.

Govoreći o značaju ulaganja u startape, u smislu obostrane koristi, dr Jasmina Knežević osvrnula se na lično iskustvo na terenu digitalizacije bolnice Acibadem Bel Medic: „Napravili smo fenomenalan program za kol centar. Mladi momci su me dobili rečenicom: Ono što vas je dovelo na vrh to će vas ubiti jer ovo više nećete moći da iznesete. Držati ovoliki sistem u glavama ili papirčićima neće moći da funkcioniše i tada sam shvatila da moramo krenuti u digitalizaciju, ocenila je Knežević.

U kakve startape se ulaže?

 „Kao poslovni anđeo fokus stavljam na proizvode i startape koji se odnose na produženje života. Sve što je ishrana, prevencija zdravlja, investicije u opremu, dijagnostiku, za poboljšanje kvaliteta je interesantno. Isto prepoznajem i obrazovanje i u te dve oblasti ću sigurno investirati”, rekla je dr Jasmina Knežević.

„Bitno mi je da kod osnivača tima i ostalih članova vidim da žele da ostave srce na terenu. Želja za uspehom, globalna ambicija, to je ono što je presudno za donošenje odluke o investiciji u određeni startap”, dodao je Aleksandar Bakoč.

Pored želje za uspehom, Petar Jovanović je kao osnovne kriterijume naveo i znanje, ekspertizu ali i godine života i iskustva osnivača i drugih članova tima.

Grupa poslovnih anđela planira širenje i još više investicija

 Želimo da ponudimo naše startape i u inostranstvu, ali mi ćemo investirati i dalje lokalno. Imamo 26 aktivnih anđela, plan je da ih povećamo na 50. Želja mi je i da u pulu investitora imamo više žena. Pored toga, da bi naš startap ekosistem sustigao druge države u regionu i globalno,  neophodno je da imamo i aktivnu ulogu i diskusiju sa regulatorom. Sada već imamo poreske olakšice koje koriste velikim kompanijama koje ulažu u startape. One iznose 30 odsto, ali ne znam koliko se o njoj zna”, zaključio je Jovanović i dodao da bi trebalo ići i na olakšice za fizička lica.

Svakako je važno napomenuti da u poslednjim godinama domaći startapi beleže rast, a to potvrđuju i rezultati istraživanja Startap skener koje Inicijativa Digitalna Srbija sprovodi drugu godinu za redom u okviru projekta „Preduzmi ideju”, koji konzorcijum okupljen oko Inicijative „Digitalna Srbija” sprovodi uz podršku USAID-a.

. „U 2022. godini ekosistem je porastao za više od 20 odsto. Dve trećine startapa očekuju rast biznisa za više od 50 odsto u ovoj godini. Na osnovu istraživanja prošle godine u startap ekosistemu zaposleno je preko 2.000 novih članova timova”, istakao je Bjelotomić, prezentujući prve rezultate Startap Skenera 2023.

You may also like